Monday, August 30, 2010

Teddy Bear yang diberi nama mOshie~


ini laa teddy bear yang diberi oleh en Tunang...sgt lembut...sgt gebu...n sgt jiwang...hahaha~ pedulik hape aku...janji aku happy kan kan kan~

aku pun tanya kat en tunang, nak bg nama kat bear nie...dalam pale aku mmg nk letak name mOshie...xsempat nak menyuarakannya en tunang pun cakap,

"letak nama moshie, xmo name lain..." aku pun senyum n angguk setuju...

kenapa moshie..? moshie tue wujud time aku study kat poli lagi...aku suka sebut perkataan moshi² bg menggantikan perkataan terim kasih...so, dikalangan kengkawan yg rapat pun dah tau gelaran tue...lame² nama tue pun sebati ngan aku...

aku ngan en tunang ada hobi yang same, iaitu bermain games on9...bukan nak kate budak², tp sbb kan hubungan jarak jauh nie...bosan laa asyik main sms n ym jee...so, kitaorg pun tukar laa angin dgn layan games on9...games on9 pun leh chatting...so, games nie kene create character sendiri n for sure aku letak nama moshie...n en tunang letak name kamerose...mane die dpt name tue, aku pun xpnh tanya...so, blog nie aku letak nama id die menandakan die sentiasa dihati aku...huhu~

Alahaiiiii~ Shadira...

awat laa payah sgt aku nak mencari produk Shadira nie...muka aku nie mmg susah nak serasi dengan mane2 produk...so, bile dah jumpe yang serasi tue...time2 nak raya nie pulak laa stok xder...muka nie pun nak melaram gak...haihhhh~

outlet kat pertama complex yang biase aku gi tue tgh kehabisan stok...shadira nie susah sikit nak mencari outletnye...selalunya produk die xkan dijual dgn produk lain...hanya outlet shadira sahaja yang ada...aduyaiiii~



muka nie penting nie nak kena jaga...xkisah laa pencuci pape pun...yang penting, aku just nak UV daycream ngan pearl cream jee...lain² xbape nak penting sgt bg aku...huk huk~ mane nak cr lg nie... adehhhh~ ;(


Friday, August 27, 2010

En. Tunang turun KL...!!

yesss..!!! finally, dapat gak aku berbuka puasa dgn en tunang...perasaan tue hanya tuhan jee yang tau...gembira xterkira hati nie...ye laa, sebelum nie xboleh cos xde bajet...sakit wooo, nak raye lg...nak kawen lagi...haihhh~ tp bile kerajaan umum bg duit raye...tetiba aku dapat msg yang sgt mengembirakan ati aku...ilang segala amarah aku pada die...huhu~

Thanks abang~

semalam bas en tunang kul 11.45 malam...aku bajet sampai dlm kul 5 pagi...so, plan nak g sahur sama²
...alih² kul 5.45 pagi aku terjaga tido...sah² aku xsahurkan...huhu~ tgk jam...tgk hp...ada msg yang berbunyi...


"syg xsempat kt nk sahur sama², skrg abg br dkt sg perak" - 2.50 am


aduyaiiii~ keciwa jap haku...tp xpe laa...janji die dah turun KL nie pun dah cukup bagus...susah tau bercinta n bertunang jarak jauh nie...memerlukan tahap kesabaran yang tinggi tau... ;(

6.15 pagi en tunang dah sampai kat hentian duta...so ape lagi, on kete...pecut!!


cian tgk en tunang dok bawa kotak...dalamnya ada telekung...wat bisnes telekung jap...tp yg susahnye org lain...huhu~ untuk kesenangan bersama... ;)


tp ada lagi...surpriseee!!! pertama kali dalam idup aku...bila en tunang belikan bear..hahaha~ jiwang pun jiwang laaa...janji aku bahagia...apa aku kisah...nanti aku uploadkan pic yee~

rini plan nak g buka pose bersama² en tunang n mak ayah...yesss!!


to be continue...



Thursday, August 26, 2010

alhamdulillah~ Rezeki raya...

semalam dak² ofis aku dok heboh pasal kerajaan umumkan duit raya RM500 kepada kakitangan kerajaan...dekat facebook pun dok sharing² info pasal hal tue...aku pun dapat tau dari dieorg dok sharing gak laa...huhu~ >> http://www.bharian.com.my/

alhamdulillah~ rezeki raya...

hanya itu jee mampu aku ungkapkan...lebih baik ada daripada xdee langsung...dapat laa aku bajet nak belikan handbeg untuk mak aku nanti...yang lain², dah ada dah...yang tue jee mak dok teringinkan...xpe laaa~ rezeki mak gak...

malam tue lak tunang aku msg bgtau pasal duit raye tue...org dah dok heboh, baru die msg...lambat laa bang...hehe~

dapat laa aku nak cover sikit untuk belanja raya nanti n lepas raya nie pulak abg aku nak kawen....raya ke-7...kat Terengganu lak tue...bajettt²~

Andai anda ada hati & perasaan...baca laaa~

salam semua~ pagi nie seperti biasa masuk jee opis, on pc aku terus bukak Facebook n blog...di facebook aku terbaca kisah rintihan seorang ibu yang malang...terdetik hati ini untuk sharekan kisah beliau dengan kengkawan blogger...x terbayang pedih rasenye jika aku ditempat dia...nauzubillah min zalik~ hati seorang wanita dan ibu yang hanya mengharapkan doa dari orang ramai...

------------------------------------------------------
Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.
Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.

Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.

Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong.

Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.

Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.

2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.

Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen.

Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.

Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.

Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.

Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.

Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my. Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.

Solat Hajat

1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.

2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.

3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.

Ayat Kursi

Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.


by:

Wednesday, August 25, 2010

Berniaga di bazar ramadhan Kg Baru~

rini aku nak citer pasal pengalaman aku berniaga air di bazar ramadan kg baru...bersama 3org kawan yang lain...dengan menggunakan taktik keAYUan wanita sebenar dengan memakai baju kurung kesemuanya...hahaha~ nak gelak pun yee...bayangkan laa kesemuanya ialah perempuan...lelaki sorang pun xdee...n kesemuanya memakai baju kurung...ramai yang lalu kat kedai tue senyum2 jee...sampai pandang 2-3kali laa...itu tanda nak mengorat kee atau senyum perli tue...huhu~ xkisah laaa, yang penting laku wooo...abis kesemua air2 tue...

tapi, yang sebenarnya bukanlah aku yang berniaga pun...just tolong kengkawan jee...bisnes family dieorg...iaitu jual air dipasar malam....klu bulan puasa, berniaga di bazar...seronok gak bile skali sekali join n tolong dieorang...at least, ade gak pengalaman jual air kan...aku suka air soya panas n air cendol mak die...home made OK~ sgt sedap...


dieorg tue sebenarnya pasangan kembar...adik n along...kitaorg mmg kawan dah lame...n dah lame gak xberjumpa cos xde peluang memandangkan dieorg sibuk berniaga...tolong mak ayah...tue yang boleh terjebak skali tue...plan last2 minit...nie bukan 1st time aku join dieorg berniaga...rasenye dah banyak kali kot...dulu time study rajin arrr...sampai tido umah dieorg laa...kitaorg mmg rapat sejak zaman sekolah teknik lg cos kitaorg 1kelas n 1dorm...termasuk si malini tue skali...hubungan tue sgt rapat until now walaupun masing2 dah ada life masing2...friend forever~

plan asalnya aku just nak menghimpunkan 4org kawant nie yang dh lame terpisah sejak setahun 9bulan yang lepas...tue laa last aku jumpe si kembar nie...time si adik kawen...plan nak berbuka pose bersama2...tp memandangkan si kembar nie mmg xboleh, so aku ngan malini g laa redah kedai dieorg...tp besttt wat... =)) berniaga n buka puasa kat kedai dieorg...kiri kanan depan belakang makanan sesajer...huhu~ dgn si malini nie hari2 aku dok jumpe, sampai naik nyampah lak aku nak nengok muke die dah...huhu~ cowie yee mie, cayang ko...muahhhhh~

4org kawan yang lame dah xjumpe...si adek sedang berbahagia mengandung 4bulan selepas keguguran kandungan yang pertama...si malini nie xpayah cakap laaa, asyik berkepit jee ngan si jantung ati die tue...tp skang die dah baek dah...dh banyak sgt berubah...bagus laa mie, tue yg kt harap2kan sgt...si along lak tgh mengidap penyakit jiwa kacau...huhu~ apepun, all de best laa long...n citeri aku xyah ckp laa kan...harus laa tgh meniti jambatan kebahagiaan...aminnnn~

"semoga kebahagiaan milik kita semua"

Monday, August 23, 2010

2bulan 2minggu lagi!! haihhh~


Takut..?? gerun..?? nervous..? aduyaiii~ xdee jawapan aku nak cakap...macam² perasaan ada...lame rasenye x update blog nie ngan citer tentang persiapan perkahwinan aku...bukannya ape, aku xnak terlalu bercerita nanti org dah tau ape yg aku nak pakai n apa yg aku nak bagi...so, mcm dah xsurprise lak nanti...anyway, pendapat masing² laa kan...

so far, persiapan aku berjalan dengan lancar...hiasan hataran pun dah hampir siap...pihak lelaki n perempuan sume aku wat sendiri...cos bg kepuasan untuk aku...hehe~ ada kreativi jgn dipersiakan...mane tau leh mendatangkan rezeki pulak kee...bunga telur pun dah siap...maybe lepas raya nie baru g fitting baju...wahhhh~ excited jap...hahaha~

gambar² perhiasan hantaran, baju sume akan aku publishkan nanti...bukan sekarang...for sure lepas majliskan...mane² pic yang aku rase boleh publish, akan aku uploadkan...

hantaran dr pihak perempuan : memandangkan tema aku warna silver, aku mix kan ngan warna pink supaya lbh berseri...pic nie aku snap kat kedai barangan pengantin...aku betul² jatuh cinta laa dgn gubahan hantaran nie...

hantaran dari pihak lelaki : yang nie memang yg asli dr hasil tgn aku...bertemakan silver dark...sorie, xbape nak nampak cos asalnye amik pic nie nak cr reben 2 jee... ;)

wat mase nie ada beberapa perkara yg urgent aku nak dahulukan...bak kate en. tunang, dahulukan perkara yang 'berat'...berat tue bermaksud ialah perkara yang menggunakan duit yang banyak...yang tue perlu didahulukan...

antara perkara 'berat' yang perlu disettlekan dahulu:-
  • settlekan roadtax n insuran kete - hahaha~ sakit wooo, bukan sikit² duit nak gune...time² nie laa die nak suh renew...salah timing arrr~ xrenew kang, awak dah laa PJJ...PJJ = Percintaan/Pertunang Jarak Jauh...hurmmm~ nak xnak terpaksa laa...
  • settlekan duit khemah n scarlet siap² nanti leh bajet untuk bende lain lak...
  • gift untuk tetamu - simple, menarik n jimat...yesss!!

perkara² lain yang separa 'berat' tp penting :-
  • completekan borang nikah n submit - payah gak upenye prosedur nak kawen nie ek...huhu~
  • kad kawen - xpee², yang nie en tunang bagi bajet tp wat sendiri bg pihak aku...makacihhh~
  • DJ n kompang - yang nie xcari² lagi arrr...p/s: bagi sesapa yang ada member², boleh arr kenal² kan ek...
  • hiasan bilik tidur - pening jap aku yang nie...xmo decide pape lagi...tunggu jee laa nanti...huhuhu~

setakat nie, tue je laa dulu...nanti sambung lain lak... ;)


If U're in a relationship, married or none, read this. U'll know why at the end.

MARRIAGE

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly.

She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn't love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company.

She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane.

When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month's time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day.

She requested that every day for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife's divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside
the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me.

On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me... she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy.

I drove to office.... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind...I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart.

Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away.

At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I'll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead.
My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push thru with the divorce.-- At least, in the eyes of our son--- I'm a loving husband....

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

If you don't share this, nothing will happen to you.

If you do, you just might save a marriage.
Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.

A CHRIST-CENTERED MARRIAGE IS A MARRIAGE THAT IS SURE TO LAST A LIFETIME.

So then, they are no longer two but one flesh. Therefore what God has joined together, let not man separate. Matthew 19:6.

By Stephanie Halmilton


p/s : tak tau kenapa 10kali aku bace, 10kali rase touching sgt...kasih seorang wanita~

Tuesday, August 17, 2010

Sifat Panas Baran Perlu Dijauhi.

-info by layarsukses

Assalamualaikum dan salam sejahtera,:)

Sifat marah ataupun panas baran ini memang ada dalam setiap diri seseorang. Namun ianya bergantung kepada sejauh mana seseorang itu pandai mengawalnya. Sifat panas baran ini dibenci oleh semua orang dan orang yang panas baran ini tidak akan disukai oleh orang sekelilingnya. Orang yang panas baran ini suka bertindak mengikut nafsu amarahnya, pasal orang lain fikir kemudian yang penting dirinya puas hati kerana dapat melepaskan apa yang membuak-buak didalam hatinya. Saya tidak dapat menafikan yang saya juga kadang-kadang suka marah-marah juga tapi cepat sejuk.;)

Sebenarnya tidak salah untuk merasa marah itu, tapi biarlah ia kena pada tempat dan masanya. Dan bukannya disebabkan perkara kecil dan remeh tak pasal-pasal nak marah semua orang. Apa yang ingin saya bagitahu anda selagi anda masih boleh bersabar seeloknya anda perlu bersabar. Lebih mulia dan besar ganjarannya apabila anda banyak bersabar. Banyak akibat buruk yang boleh berlaku sekiranya dalam diri anda mempunyai sifat panas yang sukar dikawal.
  • Membuatkan orang takut dan gerun
Jika anda mempunyai sifat panas baran maka anda akan ditakuti oleh semua orang disekeliling anda. Jika anda seorang guru maka semua anak-anak murid anda akan takut kepada anda. Memang perlu seorang murid itu takut kepada gurunya tapi bukan sebab takut hormat tapi takut sebab guru itu terlalu garang dan panas baran. Malah mereka juga tidak akan berani untuk bertanya apa-apa kepada guru yang panas baran bimbang diri mereka akan dimarahi oleh guru tersebut.
  • Orang melarikan diri dan benci
Orang mempunyai sifat panas baran ini tidak disenangi oleh orang lain. Jika anda mempunyai sifat panas baran maka semua orang tidak akan selesa bersama anda dan akan melarikan diri daripada anda. Bukan apa sebab mereka takut tak pasal-pasal tiba-tiba kena marah baik larikan diri cepat-cepat. Jika anda seorang peniaga anda perlu elakkan diri anda dari mempunyai sifat panas baran. Sebagai seorang peniaga anda perlu sentiasa mesra dengan pelanggan anda. Malah pelanggan akan merasa sangat selesa dengan anda. Tapi jika anda menunjukkan sifat panas baran maka pelanggan-pelanggan anda akan melarikan diri meninggalkan anda dan mungkin benci kepada anda
  • Meruntuhkan rumah tangga
Jika anda seorang suami yang sifat panas baran maka yang menjadi mangsa isteri dan anak-anak. Suami yang panas baran boleh menyebabkan penceraian dalam rumah tangga. Ini disebabkan isteri tidak lagi tahan dengan dengan suami yang panas baran kerana selalu kena marah dan kena pukul. Sikit-sikit nak naik angin tak tentu pasal. Perkara ini sudah sering dan banyak berlaku dan saya bukan hanya cakap-cakap kosong saja. Biasanya apa yang berlaku adalah apabila masalah ditempat kerja dibawa kerumah dan yang menjadi mangsa adalah isteri dan anak-anak. Silap haribulan boleh membawa kepada penceraian.
  • Tidak menghormati orang lain
Sifat panas baran bagi isteri yang pula akan mengungkit dengan suami apabila tengah marah. Ini akan memecahkan kerukunan rumah tangga juga. Isteri macam ini asyik hendak marah tidak tentu pasal dan ada saja yang tidak kena pada suami sendiri dengan mengungkit dan membanding kepada rumah tangga orang lain. Oleh kerana sifat panas barannya itu seorang isteri tidak lagi menghormati suaminya sendiri dan akan mendapat dosa akibat perbuatannya itu. Jika anda seorang anak yang panas baran maka anda akan hilang rasa hormat kepada ibu bapa sendiri yang cuba menegur anaknya. Begitulah juga apabila anda seorang murid tidak akan menghormati guru apabila anda panas baran.
  • Tiada kemanisan dalam perhubungan
Maksud perhubungan disini adalah keluarga, pershabatan dan lain-lain. Ibu-bapa yang panas baran akan ditakuti oleh anak-anak maka tidak akan wujud lagi kemanisan dalam berkeluarga. Jika anda mempunyai kawan pula jika kawan anda itu menegur anda tentang sesuatu perkara yang salah tetapi sebaliknya anda memarahinya pula. Sudah tentulah kawan anda itu akan berasa kecil hati dengan anda. Lama-kelamaan hubungan persahabatan anda dengannya akan bertambah renggang. Sebenar kemanisan dalam persahabatan adalah apabila seorang sahabat menegur seorang sahabat yang lain untuk kebaikannya sebagai tanda mengambil berat. Jika sifat panas baran yang wujud maka kemanisan dalam persahabatan ini akan hilang.

Ada banyak cara untuk mengatasi sifat marah dan panas baran ini. Antara langkah-langkah yang diajarkan dalam islam adalah:

1) Mengawal lidah iaitu dengan berdiam diri. Dengan berdiam diri anda dapat mengawal kata-kata anda dari mengeluarkan kata-kata yang kesat. Ia juga akan membuatkan anda merasa lebih lega kerana melalui kata-katalah perasaan marah itu semakin membara.

Anda juga boleh mengubah posisi kedudukan anda apabila marah contohnya jika anda berdiri hendaklah duduk. Dengan mengubah posisi ini ia dapat mengalihkan perhatian anda walaupun sekejap secara tidak langsung ia dapat mengurangkan dan mengawal perasaan marah itu.

2) Perasaan marah itu sebenarnya susah untuk hilang. Didalam islam mengajarkan kita supaya mengambil wuduk apabila marah. Ini kerana apabila anda marah, syaitan bersama-sama dengan anda. Apabila anda mengambil wuduk syaitan-syaitan itu akan lari kerana syaitan itu adalah api. Air wuduk itu dapat menyejuk dan menghilangkan api kemarahan anda dan api syaitan itu. Air memang dapat memadamkan api.

3) Memperbanyakkan istighfar serta membaca al-Quran. Sesungguhnya dengan mengingati Allah itu hati-hati akan menjadi tenang. Perasaan marah anda akan hilang apabila anda banyak menyebut nama Allah dan meminta keampunan dariNya.

Buanglah jauh sifat suka marah dan panas baran dalam diri kita semua. Ini kerana sifat panas baran ini bagaikan bom masa yang akan meletup bila-bila sahaja tanpa diduga tempat dan masanya. Orang yang mempunyai sifat panas baran ini juga sebenarnya tidak mempunyai sifat malu. Mereka tidak malu dilihat oleh orang lain sebagai seorang yang panas baran walaupun sifat panas baran ini adalah sifat buruk. Mereka hanya mementingkan perasaan mereka sahaja tanpa memikirkan perasaan orang disekeliling.

Harapan saya, diharapkan anda semua mendapat banyak manfaat daripada post artikel saya pada kali ini:). Semoga kita semua tidak tergolong didalam orang yang mempunyai sifat panas baran. Anda perlu buang sifat panas baran didalam diri anda jika ada. Dan anda perlu sentiasa menjadi orang yang bersabar kerana semua yang berlaku walaupun kita tidak menyukainya adalah ujian dari Allah kepada hambanya untuk melihat sejauh mana hambanya itu dapat bersabar.

Thursday, August 12, 2010

My Happy Day (09.08.10)


happy kee.?? huhu~ xhappy pun kena laa menghappykan diri sendiri...jgn sedih2kan diri yee sue..;) so, kena laa ngan tema aku pd hari tersebut...my happy day...my big day...n my important day...why?? cos that day is my besday lorrr~

Happy Besday To Me!! ;))

ape yee azam aku kali nie sempena aku yang dah semakin tua nie...urmmm~ tua kee..?? biarlah org nak kata tua kee ape muda kee...yang penting jiwa nie mmg senantiase muda remaja...

anyway, thanks kat sume yang wish...terasa diriku begitu berharga...innershine~ huhu~ ;)

thanks sesangat2 kat my BFF yang wat kezutan untuk aku...n kengkawan yang banje aku makan...minggu yang sgt menggemokkan...itu pasti!! apepun, alhamdulillah~ syukur kerana masih ada yang mengingati diri ini...

thanks gak kepada yang bagi hadiah n kad...terima kasih daun keladi, tahun depan wat laa lagi yee...huhu~
The Cucur Udang Shop

si Nija yang suke makan2~

The Chicken Rice Shop

woooo~ kt makan dulu..ko amik jee laa gambar...

sebelum makan, amik gambar dulu yee...

FULL!! Kekenyangan...

nie pun xmampu nak abiskan...

abg nak makan ape bang..? Kenny Rogers..? ;)

Jemput makan yee....nyummm~

Bercinta aku nak menghabiskan kek nie...FULL!!

at Kenny Rogers, tgh menapau utk abe nija...



WAE.NIJA.SUE

Bestfriend Forever~

Wednesday, August 11, 2010

Kursus Bina Insan.

02 - 04 Ogos 2010

aku diberitahu tentang kursus nie pada pagi hari jumaat 30 Julai 2010...ikutkan aku hanya menggantikan pegawai lain yang xdapat pergi jee...memandangkan kursus aku masih xcukup lagi, aku pun terima offer nie...cos ialahnya pun merupakan arahan dari Timbalan Ketua Pengarah...

Tempat
: Shah's Beach Resort, 9km Tanjung Kling, 75400 Melaka.

Pakaian
: pakaian sepanjang kursus ialah pakaian sukan dan berkasut sukan SAHAJA...xboleh pakai baju lain...uitss~ nak kene raging perr...telekung untuk solat jgn dilupakan...

Pengangkutan : naik kerete jabatan...cos aku pegi ngan pegawai lain...walaubagaimanapun, ingat ada org yg drive tp sesat gak laa 3-4 kali...yee laa, die pun manusia biase gak kan... ;) lepas jee daftarkan diri n amik kunci bilik, terus mencari2 bilik...sampai jee, terpegun jap aku...perggggg!! cantiknyee bilik die...macam bali style pun yee...jadi jakun laa kejap...hehehe~

nice!!

ini adalah surau untuk solat berjemaah...sgt open tp bestt~ kusyuk solat...

belakang nie ialah tempat spa massage..

resort nie betul2 tepi pantai...

cantik!!

honeymoon kat sini pun ok gak nie...huhu~

my team presentation.

my team yang beshhh~

muka pucat sbb menahan kesakitan tp tetap maintain... ;)

sgt terharu cos dirai sebegini...luv all~

kursus paling best penah pegi... ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...