Wednesday, July 28, 2010

Keje, keje, keje...

Tetibe aku teringat ngan satu petikan dari citer P. Ramlee...

" selagi belum tutup mata, kerja, kerja, kerja "

aku membayangkan kesibukkan aku mcm tue laa kononnye...tp xde laa rajin mane pun...cume bile keje tue kena ke sana sini tue yang wat aku jadi lemah...sampai punch card aku depan belakang, merah sesajer...itu bukan tandanye aku pemalas yee...itu adalah bukti betapa sibuknye aku kesana sini...haihhhh~

xpe laa, oleh kerana tuntutan kerjakan...aku wat laa jugak...cume yang aku frust tue, bile aku terpaksa ke hulu hilir Putrajaya n MINDEF tue bukan nye boleh klaim dah skang...adessss~ wat keje amal je laa aku...bukan nak berkira...tp klu hari2, sakit kot ngan duit minyak...tol lagi...hurmmm~

kursus - bukan keje gomen laa klu xder kursus kan...huhu~ so, amik laa peluang untuk makan makanan yang sedap di hotel2...huahua~ buruk perangai...abehhh, bile lagi nak merasa kan...time2 mcm nie laa manfaatkan peluang tue sebaik mungkin...huuuu~

Kesibukan Yang Terlampau!

aduyaiiii~ rasenye lame dah x update blog nie...cian blog aku nie terbiar...tp xpee, iam back...sume citer aku nak postkan rini klu sempat...

aku pun xtau kenapa bulan nie macam2 laa nak jadi...terutama bab keje laa...time2 nie laa nak itu, nak ini...nak g sana...gi sini...kursus sana sini...adessss~ dah leh wat listing dah pun...


Diantaranya ialah :-

1. Keje, keje, keje...
2. Durian Cap Tupperware
3. Rayuan Hari Pahlawan.
4. Penang! iam coming~
5. Lawatan ke Zoo Negara.

Wednesday, July 7, 2010

My Engagement Pic Edit.

Oleh kerana aku dah xboleh nak on facebook time opis hour...so, dengan sengaja aku mendownloadkan pic2 majlis pertunanganku ritu...cos ada yang nak tgk...so, boleh laa aku bukak blog saja...

Jika isteri menangis dihadapanmu, "Hargailah ia sebelum terlewat."

Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...

Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2,
jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat
kau terperuk terlalu dalam .

Wahai suami2,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya...
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu...
Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT
yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya...

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 perkara.
Bahawa "Betapa BERHARGAnya dia".

Picnic bErsama chenTa!!

ber'menu'kan KFC dan kek coklat...kitaorang berpicnic dalam mase xsampai 2jam pun...huk huk~ nak buek camno, bercinta jarak jauh...so, mase tue tersangat laa terhad...kena digunakan sebaik mungkin...xpe laa, janji ada gak kenangan manis yang boleh di abadikan...

time tue plan pun last2 minit...dalam kul 12 suku dah ada kat hentian duta dok mencari tiket bas ke Kedah...en chenta nak amik bas yang paling awal...klu boleh nak amik bas kul 1 atau 2 cos xnak sampai lewat laa katenye...hurmm~ ape lagi, yang cik chenta pun nak majuk laa kan...bukan senang nak jumpa, sibuk nak balik awal...seperti biase laa kan selalu lelaki akan kalah dengan pujukan seorang wanita...so, amik laa tiket bas kul 3...mase2 yang ada tue rushing g beli kfc jap...n seterusnya ke lokasi picnic iaitu kat titiwangsa jee...

luv my "chenta" very much~



walaupun sekejap jee...kenangan tue yang penting tau...uwaaa~ sedihnye time nak berpisah tue...rase mcm xmo bagi en chenta balik jew...huk huk~ nanti nak jumpa maybe lepas raya lak...haihhhh~

bOngekkkk!!! bEncinye haku!!!

ishhhhh!! tengah marah nie...marah sesangat2...rase mcm nak hempuk jee pc depan aku nie...(macam laa berani kan) huk huk~ menciiinyeeeee!!! kat sape nak mengadu nie ahhhh..? uwaaaaaa~ kenapa..? mengapa..? gelap jap dunia aku...tolong laa sesape untuk mencerahkannya semula...en tunang, tolong laa~ tgh cedihhh n marahhhh nie...

"kenapa..???"

uwaaaa!!! nak nangis duluu boleh x..? ;( yang sebenarnya...nak bagi tau...yang facebook kat opis dah kena block hari nie n sampai bile2....kenapa..? kenapa pihak teknologi maklumat kat opis haku nie dengki sangat...dieorang lagi laa dok tgk tv, layan internet xhengat2...benci2..!!! marah nie..!!!

"ini x ADIL.!!! boleh mendatangkan kemarahan"

hurmmm~ gelap gulita jap dunia haku tanpa FB...perkara wajib setiap pagi masuk opis ialah on FB dulu...bagi binatang2 ternakan makan...siram pokok2 bunga...jumpa jiran2 tetangga...baru laa leh wat keje dengan senang hati...rase xlengkap idup klu xwat sume tue dulu...skang sumenya dah x ada lagi...

betapa hancurrnya hati aku...huk huk~

tapi xpe laa...nasib baik blog nie xkena block jugakk...klu x, lg xbernyawa aku kat opis...hahaha~ mcm ape jee kan...tp tue laa realiti n kenyataan hati aku skang...bukan nak kate aku xwat keje yee...tolong jangan me'lebel'kan aku pemalas dengan alasan aku dok layan fb...mmg laaa fb tue aku sentiasa on...tp aku jarang on 'chat' tue cos takut keje xjalan nanti...

urmmm~ hati masih lagi keciwa...xpe laa, nak wat mcm mane...bukan opis haku...lepas nie semakin rajin laa aku dok blogging...huahua~ *gelak jahat*

apepun, just nak cakap...

"Selamat Tinggal Facebook"

Tuesday, July 6, 2010

My 1st recipe : Pajeri Nenas...i lioke tis~

hoho~ jangan salah paham yee ngan statement kat atas tue...post nie berkaitan 1st resepi yang sy nak share bersama kengkawan blogger...n bukan nak bgtau nie1st time sy masak yee...tolong jangan salah paham...saya boleh memasak!! urmmm, cume....kurang pandai sajee...hehehe~ ape2 jee laa...


yang sebenarnya, nie antara makanan feveret aku...urmmm, i lioke tis bery much lorrr~ makan ini saja pun bolee...agak kelakar jugak laa proses permulaan nak memasak nie...siap ada penonton n pengkritik lagi iaitu my adiks tercinta...my teacher, of cos laa ibunda tercinta...ngeee! die dah mintak address blog aku dah cos nak post die punye komen kat blog haku...huhh! sengaja nak mencalar imej haku...ada haku kisah!! ko makan xhengat dunia, xnak ngaku lagi kesedapan masakan haku yeee...huhu~


jom memasak~


Pajeri Nenas Cik Sue
-------------------------------------





Bahan-bahan
--------------------
  • Nenas - 1 biji ( dipotong separa bulat )
  • Bawang Merah - 2 biji ( dikisar )
  • Bawang Putih - 5 Ulas ( dikisar )
  • Halia - Sebesar ibu jari ( dikisar )
  • Serbuk Kari Daging - 2 peket kecil
  • Kerisik - 2 peket kecil
  • Kayu Manis - 3 batang
  • Bunga Lawang - 2 kuntum
  • Bunga Cengkih - 1 sudu kecil
  • Udang Kering - 1 sudu besar
  • Santan - 1 biji kelapa
  • Cili Kering - ikut rasa jika mahu pedas
  • Gula - 4 sudu
  • Sedikit Garam
  • Serbuk Perasa

Cara Membuat
--------------------
  1. Nenas dibersihkan dan dipotong separa bulat.
  2. Bawang merah, bawang putih, dan halia dikisar bersama dan ditumis sehingga naik bau.
  3. Serbuk kari daging, kerisik dan udang kering di gaul dengan sedikit air sehingga sebati.
  4. Kemudian masukkan bahan No. 3 tadi dan perlu sentiasa digaul.
  5. Selepas itu masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, gula, garam dan serbuk perasa.
  6. Gaul dan sebatikan bahan-bahan tadi sehingga naik bau. Kemudian masukkan santan.
  7. Akhir sekali, nenas dimasukkan dan dimasak seketika.

Bagi yang inginkan rasa pedas boleh la memasukkan sedikit cili kering yang dikisar semasa menumis bahan No. 3 tadi. Ingin diingatkan, masakan ini perlu sentiasa di jaga dan di gaul.sekian.


waahhh! kalah chef wan gitu...huk huk~ selamat mencuba...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...