Wednesday, May 16, 2012

Simbolik Avatar "Solidarity With Palestinian Prisoner On Hunger Strike"


Sekarang nie di facebook tengah rancak dengan penukaran default picture menggunakan avatar "Solidarity With Palestinian Prisoner On Hunger Strike" sebagai tanda sokongan terhadap tahanan Palestin yang sedang mogok lapar di penjara Israel. Dan tak kurang juga ada yang mempersoalkan apa manfaat yang diperolehi dengan menukar avatar tersebut. Dan ada jugak yang memperlekehkannya.

Sebelum ini, adakah anda mengambil kisah mengenai Hari Nakbah dan mogok lapar di Palestin? Apabila melihat ramai rakan-rakan facebook anda menukar avatar tersebut, pasti anda tertanya-tanya apakebenda tu? apakehal yang terjadi sekarang ni? Yaa.. Sekurang-kurangnya sekarang anda dah tahu. It's called awareness!


Simbolik Penukaran Default Picture (DP)

1. Gambar di atas adalah simbolik kepada tahanan Palestine yang dipenjara.

2. Coklat adalah warna pakaian yang dikuatkuasakan oleh Perkhidmatan Penjara Israel ke atas tahanan Palestine.

3. Logo di sebelah kanan bermaksud "Shabas" dan ia adalah singkatan bagi Perkhidmatan Penjara Israel.

4. Tujuan kita menukar DP menggunakan avatar tersebut adalah untuk memberi kesedaran dan peringatan kepada orang ramai tentang nasib saudara Islam kita yang kini sedang dipenjara di Israel dan sedang mogok lapar. Mogok lapar terbesar dalam sejarah.

5. Memang benar penukaran DP ini tidak dapat membantu mereka secara langsung. Tapi yang pastinya akan membuat semua orang tahu apa yang sedang berlaku dan mungkin semua orang Islam akan mendoakan mereka. Doa adalah senjata kita sebagai umat Islam.

6. Anda tak tahukan pasal ni sebelum ni? Sekarang anda sudah tahu. Ini membuktikan motif penukaran DP ini telah berjaya mencapai matlamatnya.

Apa hukum mogok lapar?


Pilihan yang ada bagi seorang muslim untuk menentang kezaliman ialah puasa bukan mogok lapar. Mogok lapar adalah salah disisi syara' bagi umat Islam. Akan tetapi, dalam hal mogok lapar oleh tahanan umat Islam di dalam penjara Israel, Prof Dr. Yusuf Al Qaradhawi ada menjelaskan :


Jadi, mogok lapar dibolehkan dalam hal tersebut kerana mogok lapar mungkin satu-satunya pilihan yang ada pada mereka disebabkan keterbatasan ruang dan keupayaan yang dimiliki oleh seorang tahanan untuk membebaskan dirinya. Hanya itu pilihan yang mereka ada bagi mendesak Israel membebaskan mereka sekaligus memberitahu dunia tentang kekejaman Israel laknatullah.

Berikut adalah antara koleksi DP Mogok Lapar Palestine 





















p/s : kalau semata-mata tukar DP tanpa berdoa pun tak guna jugak yee kawan2~ ;)

info by szlihin

2 comments:

  1. Yup,betul tu.Teda guna kalo juz tukar DP semata2 tanpa doa

    ReplyDelete
  2. kannn...Doa adalah senjata kita sebagai umat Islam... ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...