Monday, March 19, 2012

Al-Fatihah.

Hari nie aku telah dikejutkan dengan berita yang menyedihkan...iaitu ada kawan rapat di ofis yang telah keguguran sabtu lalu...Juli namanya...kandungan die dah masuk 5 bulan...bayangkan, hampir 2tahun menanti kehadiran org baru dalam hidupnya...macam2 dah dibuat...berubat, berurut...sampaikan bile die tau yang aku mengandung, terus jauhkan diri sbb xdapat nak tahan perasaan...tp sekejap jee laa, dalam sebulan gak laa...betapa die mengharapkan kehadiran cahaya mata...

aku dikhabarkan yang Juli dah mengandung time aku berpantang di kedah...happy sgt untuk die...n hari aku terima berita tentang kegugurannya, xtau nk kata...terkejut.! terkedu.! mcm mane boleh jadi.? kenapa.? mcm2 aku pikir...

Tengahari tadi lawatan staff ofis ke rumahnya...Ya Allah, jujur aku cakap...xmampu rasenye nak tgk keadaan die...walaupun die cube tunjukkan yg die kuat...hati perempuan...hanya perempuan jee yg lebih tau...nak pulak hati seorang ibu...

kejadian berlaku pada malam sabtu ketika suaminya keluar bekerja shif malam...perut die rasa kejap2 sakit...ingatkan sakit biasa...bila makin lama makin sakit n xtertahan, die telefon kawan yang duduk hadapan rumahnya utk dibawa ke klinik...xsempat nak keluar rumah, terasa ada ketulan darah mengalir keluar...perasaan takut semakin menebal...akhirnya apa yang ditakutkan terjadi juga...ketulan darah bersama janin yang masih bernyawa lg ketika itu telah keluar disambut oleh kawannya...Bagaimana pun, janin tersebut dh xbernyawa lg ketika sampai ke hospital...

Janin yang berusia 5bulan n hampir cukup sifatnya...aku sempat tgk gambar janin tersebut yang diambil oleh Juli...Ya Allah, janin bayi perempuan yang diberi nama Nur Balqish...Ustaz suruh menamakannya sebab die masih bernafas ketika dilahirkan...jari2 yang dah terbentuk...kakinya...rupanya walaupun xjelas cos baru nak membentuk...Tuhan lebih menyayanginya...hanya itu yang mampu aku ungkapkan...tetiba rase bersyukur yang teramat sgt sbb diberi peluang untuk menjadi seorang ibu walaupun aku selalu merungut tentang 'kegemukkan' ku akibat mengandung n bersalin...terasa teruk sgt2 diri nie bila dipikirkan...



Al-Fatihah buat Baby Nur Balqish...syurga menantimu disana sayang...n buat Juli, semoga tabah meniti hari2 yang mendatang...kuatkan ati n kuatkan semangat...Allah lebih menyayanginya...Al-Fatihah~


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...