Thursday, March 29, 2012

Nantikan 1st GiveAway Zack-Monavie


Jom beramai2 kt join.! :)

sebotol Monavie yang bernilai RM145 (harga jualan)

menarikkan!! dan lebih menarik bila..
 pemenang boleh memilih sendiri Monavie yang mana satu menjadi pilihan hati..
jadi.. tungguuu 1 April 2012..

klu nak join, boleh klik pic diatas nie yee...sudah di link kan~ ;)


Tuesday, March 27, 2012

Kematian mengejut pada bayi. Awas!


Salam uolls, rini sy nak share artikel ni sbg panduan kt bersama...risau sgt bila tau pasal hal ni tp sebagai ibu bapa kita perlu proaktif utk mencegah ianya dari berlaku...mmg betul, ajal maut ditangan Allah, tp sebagai manusia kt dituntut utk berusaha...krn usaha berserta doa mampu mengubah takdir yg dh ditentukan...wallahualam~


Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) ialah kematian yang berlaku secara mengejut pada bayi . Ia biasanya berlaku tanpa apa-apa simptom yang jelas. Bayi boleh meninggal secara tiba-tiba sahaja ketika tidur.

Meskipun ajal dan maut di tangan Tuhan, namun ada kalanya, kelalaian boleh menyebabkan anda menyesal seumur hidup. Ikuti kupasan lanjut mengenai SIDS ini.

Pelbagai kajian dilakukan oleh para saintis bagi mengenal pasti punca berlakunya kematian bayi secara misteri ini. Ada yang mengaitkannya dengan keadaan tempat tidur bayi, posisi tidurnya malahan ada juga yang mengaitkannya dengan jangkitan bakteria.

Kajian saintis, mendapati bahawa kehadiran bakteria turut memainkan peranan penting sebagai penyebab berlakunya SIDS. Didapati bahawa gabungan bakteria jenis Staphylococcus dan Enterobakteria yang menghuni bahagian hidung dan tekak boleh menyebabkan SIDS. Sebenarnya, sindrom ini boleh dicegah daripada berlaku. Ibu bapa mempunyai peranan besar untuk memastikan keadaan bayi mereka terutamanya ketika tidur.

Namun apa yang pasti gejala SIDS ini biasanya melibatkan bayi di bawah usia satu tahun. Menurut perangkaan, satu daripada 1,000 bayi meninggal dunia disebabkan sindrom tersebut setiap tahun. Kematian sebegini mendapat perhatian daripada ibu bapa di seluruh dunia.

Di Scotland misalnya, kempen yang diadakan untuk memerangi sindrom tersebut menyaksikan pengurangan kes daripada 140 pada tahun 1989 kepada 50 pada tahun 1996.

Persekitaran
Pastikan bahawa keadaan persekitaran bilik tidur bayi sentiasa bersih dan bebas daripada mikroorganisma berbahaya. Pencahayaan dan sistem peredaran udara di dalam bilik tersebut perlu berada dalam keadaan yang sesuai. Edaran udara yang tidak sempurna, memungkinkan pengumpulan mikroorganisma tersebut. Juga, pastikan bilik anak tidak dipenuhi dengan terlalu banyak hiasan kerana ia boleh mengumpul habuk dan mikroorganisma dan tidak sihat untuk pernafasan serta kesihatannya secara menyeluruh.

Posisi tidur
Bayi yang tidur dalam posisi meniarap lebih mudah diserang SIDS berbanding bayi yang tidur secara terlentang. Kerana tidur secara meniarap membuatkan bayi sukar bernafas dan akhirnya menyebabkan kematiannya. Tambahan pula jika hidungnya tertindih dengan bantal (elakkan penggunaan bantal semasa tidur meniarap).

Botol susu di mulut
Sebelum tidur, pastikan tiada sebarang sisa minuman di dalam mulutnya, dengan kata lain jangan biarkan bayi tidur dengan botol susu di mulutnya. Jika bayi tersedak akibat meminum banyak air, ia sudah pasti akan membahayakan mereka. Gunakan cara lain untuk menidurkan mereka. Malah pastikan sendawa bayi terlebih dahulu untuk memastikan dia tidak termuntah susu semasa tidur.

Jangan tidur bersama
Sesetengah ibu, kerana risaukan keadaan bayi mereka ketika tidur memilih untuk tidur bersama bayi mereka. Langkah ini adalah salah dan sangat berisiko kerana bayi mungkin terhimpit terutamanya jika tilam yang digunakan adalah tilam jenis lembut. Ada baiknya sekiranya anda tidur berasingan dalam bilik yang sama. Di samping selamat ia memudahkan anda melihat keadaannya ketika tidur.

Beri ruang
Ada ibu yang gemar meletakkan terlalu banyak bantal dan permainan dalam katil si bayi. Perbuatan ini patut dihindari kerana ia akan melemaskan bayi tanpa disedari. Gunakan bantal seminimum mungkin (atau tanpa bantal langsung) supaya bayi selesa ketika tidur. Pastikan bayi tidur dalam keadaan yang terlentang.

info by Pama Online.

Monday, March 26, 2012

Jalan-jalan Cari Makan di Flaming SteamboaT

Bertempat di Flaming Steamboat, Danau Kota...hari sabtu, sesi 8 - 10 malam...nak makan pun ada sesi kee...7 dewasa, 2 orang kanak2...n sorang baby...huhu~ xboleh tinggalkan yang baby tue...xpee, free... ;)

ikutkan plan nak makan steamboat nie bulan depan...tp memandangkan si ibu mengandung dh sarat sgt nak bawa perut tue, so diawalkan...x plan pun nak g ngan Lia, sabu n Mak nyah...jemputan last2 minit jee tue....ape pun, sgt bestttt...lepas nie leh wat family gathering kat situ...yg penting SDN BHD yeee....


sampai2 terus serbu...xtahan, laparrrrr...seharian dok ikat perut...steamboat punye pasal... ;)


Yang nie pinggan ke-3 yee...heeee~



sampai2 terus mintak mak ngah pegang kan heidar jap...ibu nak g cr makan jap...heeee~


meja kami dihujung, dekat ngan jalan luar...cos kat dalam dah FULL...ngan panasnye...betapa ramai orang...mane laa dieorg xbuat ikut sesi...


bonda tercinta yg sgt suka makan steamboat...


Lia n hubby nye...hubby ku jee yg xde... ;(


me n Lia...pic xleh nak rotate laa...so, klu nk tgk...sila laa rotate pc anda yee...huhu~


Mak ngah : xcukup luas lagi mulut tue...heeeee~


2meja untuk kami sahaja...time nie qhaleef kat pak ngah...bergilir2 kami pegang...TQ so much~


kesayangan mak lang :)


kakak n adik.


motifff.??

sangat seronok n boleh plan wat mcm nie lg...tue xcukup penuh lg tue...ade lg yg tercicir...anyway, malam yang sgt enjoy...

Friday, March 23, 2012

Breakfast aT Starbucks. :)

Orang tua2 cakap...rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari...orang dah nak belanja makan, kt ngappp jee laa...nak pulak Starbucks kan...huhuhu~  rezki di pagi Jumaat...




burppppppp! alhamdulillah~  clean n clear. :) 

kenyang perut mak..! hilang diet aku kejap...anyway, thanksss yeee Encik Zack...len kali leh laa banjee lagi asisstant anda yang sgt bagus nie...huhu~

Thursday, March 22, 2012

My new gadget.! :)

Finally, dapat gak aku merasa ada camera sendiri...huhu~ kesiankan...org lain lame dh ada...aku baru terhegeh2 nak beli...nak wat mcm mane, baru skang ade rezki nak beli...klu dulu selalu dok meminjam jee kat org...sampai org naik menyampah laa...n aku pun naik menyampah dah nak pinjam...upssss! siapakah itu.?? hehe~ jgn ada yg terasa yee...gurauuuuu jeee... ;p

kadang2 susah jugak xde camera sendiri...nak amik pic utk kenangan pun susah...klu harap nak guna camera fon, paham2 je laa kualiti gambar nye...kadang2 tue, sgt menyakitkan ati...tp ape pun, ianya banyak berjasa selama nie...kesian, bl ada yg baru...kutuk yg lame...huuuu~


so, ini laa camera nyee...cute kan...mmg dh lame aku 'aim' camera jenis compact...senang nak usung...xpayah nak memberatkan beg...cos klu ikut ckp en suami, die suh cr camera besar bagak mcm die punya...kadang2 die sendiri xlarat nak usung...bile ada mase2 yg memerlukan camera, hp jugak laa yg banyak berjasa...so, inilah pilihan ku~


Warna merah cherry...sama color dgn my lappy...sedondon lak...elok laa tue...harganya.? urmmm~ boleh laa...mampu milik oleh sesape pun.. ;) sape yg sponsor.? huhu~ sponsor..en suami..? tidak laa...nie  duit hasil keringat sendiri yee...harap maklum..! ;)


Multi function...n senang untuk digunekan...xpayah susah2 nak menyusahkan diri utk adjust mengejust...just tekan jee button kat atas tue...senang kan....yg bestnya ialah gambar yg diambil sgt sharp n cantik...sgt puas hati...


Pic yang atas nie adalah standard accessories nye...ditambah dgn bateri extra...cover screen LCD n Lens kat depan tue sbg protection...yg tue kene tambah duit sikit...


Yang nie lak adalah free gift yang diberikan...okey laa dr xde langsung...tue pun selepas sesi bodek membodek...heeee~ so lepas nie leh laa sentiasa upload pic n update blog...insyaALLAH~ ;))

Monday, March 19, 2012

Al-Fatihah.

Hari nie aku telah dikejutkan dengan berita yang menyedihkan...iaitu ada kawan rapat di ofis yang telah keguguran sabtu lalu...Juli namanya...kandungan die dah masuk 5 bulan...bayangkan, hampir 2tahun menanti kehadiran org baru dalam hidupnya...macam2 dah dibuat...berubat, berurut...sampaikan bile die tau yang aku mengandung, terus jauhkan diri sbb xdapat nak tahan perasaan...tp sekejap jee laa, dalam sebulan gak laa...betapa die mengharapkan kehadiran cahaya mata...

aku dikhabarkan yang Juli dah mengandung time aku berpantang di kedah...happy sgt untuk die...n hari aku terima berita tentang kegugurannya, xtau nk kata...terkejut.! terkedu.! mcm mane boleh jadi.? kenapa.? mcm2 aku pikir...

Tengahari tadi lawatan staff ofis ke rumahnya...Ya Allah, jujur aku cakap...xmampu rasenye nak tgk keadaan die...walaupun die cube tunjukkan yg die kuat...hati perempuan...hanya perempuan jee yg lebih tau...nak pulak hati seorang ibu...

kejadian berlaku pada malam sabtu ketika suaminya keluar bekerja shif malam...perut die rasa kejap2 sakit...ingatkan sakit biasa...bila makin lama makin sakit n xtertahan, die telefon kawan yang duduk hadapan rumahnya utk dibawa ke klinik...xsempat nak keluar rumah, terasa ada ketulan darah mengalir keluar...perasaan takut semakin menebal...akhirnya apa yang ditakutkan terjadi juga...ketulan darah bersama janin yang masih bernyawa lg ketika itu telah keluar disambut oleh kawannya...Bagaimana pun, janin tersebut dh xbernyawa lg ketika sampai ke hospital...

Janin yang berusia 5bulan n hampir cukup sifatnya...aku sempat tgk gambar janin tersebut yang diambil oleh Juli...Ya Allah, janin bayi perempuan yang diberi nama Nur Balqish...Ustaz suruh menamakannya sebab die masih bernafas ketika dilahirkan...jari2 yang dah terbentuk...kakinya...rupanya walaupun xjelas cos baru nak membentuk...Tuhan lebih menyayanginya...hanya itu yang mampu aku ungkapkan...tetiba rase bersyukur yang teramat sgt sbb diberi peluang untuk menjadi seorang ibu walaupun aku selalu merungut tentang 'kegemukkan' ku akibat mengandung n bersalin...terasa teruk sgt2 diri nie bila dipikirkan...



Al-Fatihah buat Baby Nur Balqish...syurga menantimu disana sayang...n buat Juli, semoga tabah meniti hari2 yang mendatang...kuatkan ati n kuatkan semangat...Allah lebih menyayanginya...Al-Fatihah~


Anak ibu dah ligat meniarap. :)

Hati ibu mane yang xgembira melihat perubahan-perubahan yang positif pada anaknya...anak sulung pulak tue...syukur sangat2 dikurniakan anak yang baik n senang dijaga...ibu harap n doakan semoga ianya kekal selamanya...



Umur Qhaleef baru 3 bulan dah ligat dok berpusing2 nak meniarap...ramai yang cakap cepat...mungkin sbb die ringan kot...asal baringkan die, die akan pusing...pastu penat, menjerit...kita betulkan die, die pusing n meniarap balik...ayarkkkk~ klu time ibu berjaga, boleh laa ibu layankan...time malam ibu tido pun die dok meniarap...tp mata tertutup...boleh.?? sambil mulut mencari2 nak nyonyot...sudahnye anak ibu dah meniarap n nyonyot laa tilam katil...Ya Allah sayang...jangan laa dok wat mcm tue...risau ibu nak tido...takut anak ibu lemas...




skang nak pakaikan baju pun dok pusing2...nie belum dapat kaki lg nie...dah dapat kaki xtau laa...tp xpee laa...ibu xkisah pun...itu tanda anak ibu sihat n aktif...xpee2, wat laa lagi... ;)


Dapatkan buku "All About My 1st Year" dan merekodkan pengalaman setahun pertama anda bersama si Baby! ;) 


ads

Saturday, March 17, 2012

20 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!



Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?
Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku.


1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.
2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!!
3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!
4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.
5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..
6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...;-)
7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.
8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.
9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo!
10- Kita akan lebih menghargai diri kita.
11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.
12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.
13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.
14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.
15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.
16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!
17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!
18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.
19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.
20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!**


paling setuju dengan statment no 2,5,9 n 20.. ;)


Jadi, hargailah saat-saat anda bersama anak anda dan merekod pengalaman setahun pertama bersamanya! ;)


ads

Thursday, March 15, 2012

sangaT Teruja dengan baju Baby.!

Sejak dua menjak nie, aku sgt teruja dengan page2 yang menjual pakaian Baby...ye laa, Qhaleef dh semakin membesar n boleh nak pakai baju2 yang cantik sikit...cos sebelum nie aku dok beli asyik xmuat n longgar jee...so skang hamikkk, asal nampak cantik...beli jee...tp kene tgk bajet gak laa...kadang ade baju baby + upah postage yg melampau sgt harganye...




cute kan.! harga RM20 + 6 untuk postage...baru order semalam di Iman Baby Shoppe...xsabar nak tgk n pakaikan kat Qhaleef...Hari ini aku memborong lagi...wahhhh! kopakkkk laa den mcm nie...tp xpe laa, untuk buah ati tersayang...abah bg duit suh ibu beli baju ibu...tp ibu dulukan anak ibu...


 Baju merah nie tgh ada sale...harganye hanya RM14 hengget jee...wahhhh, murahh2...boleh laa beli... ;))




tp dalam banyak2, nie yg paling aku suka...sgt suka tgk rompers nie...cos abah Qhaleef pun ada baju mcm nie...leh sedondon anak beranak...yang nie aku borong kat page BB Luvs Me...banyak pakaian baby yang menarik n cute miut...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...