Sunday, December 9, 2012

Aktiviti kami di Opis

Rasanya belum pernah lagi ak masukkan entry tentang Ofismate ak di tempat baru...alhamdulillah~ sepanjang ak bekerja di sini, ak sgt happy...dengan bidang keje ak skang...dengan suasana bekerja disini...n yang paling penting...tentang kawan2 disini...terasa kehadiranku sgt disenangi...alhamdulillah~

Budaya disini xsama macam di KL...terutama bab makan...klu di Kedah, pagi2 kt dah jumpe nasi campur...klu kat KL kebanyakkannye nasi lemak berlauk, bihun goreng, roti canai dll...tp kat sini lain...serius lain...sarapan pagi dh makan nasi campur...erkkkkk.!!! kebanyakkan kedai lak tue...

tapi xsemua makan nasi campur pagi2...ikut tekak n selera masing2 pada hari tue laa...yang pasti, ak tetap xleh nak masuk dgn budaya itu...mungkin skang ak cakap mcm tue...xtau laa ke depan nanti lak kan...

yang seronok kat sini, mereka sgt happening...terutama bab makan...huhu~ bila sorang bawa ulam, mesti ada yang nak bawa tue...bawa nie...sudahnye, berpoklak laa kt...hampir setiap minggu lak tue...gemok laa dennn...;)


Time nie kitaorang tengah dok gotong-royong wat kerabu mangga...mangga dibawa oleh Kak Bihah, kak fitah yang duduk dihujung meja membawa bahan2 kerabu...kak chik yang sedang memarut mangga..


Kak Niza membawa ikan pekasam, Puan Hamidah bawa daging masak kunyit, ak bawa tomyam n linda g beli sotong kat kafe...sikit2, bila himpun jadi banyak lak...camno nak kurus tue...

ini laa antara aktiviti kami diofis...memandangkan dua bulan terakhir unit kitaorg xkuar Naziran...so, free2 mcm nie wat kenduri lerr...

Monday, December 3, 2012

Happy 1st Birthday Qhaleef :)

Alhamdulillahh, genap qhaleef setahun...pejam celik, pejam celik, sat jee mase berlalu...ibu sgt teruja nak sambut besday qhaleef yg pertama..memandangkan ibu xdapat nk wat majlis qiqah n berendoi...kebetulan abah nak wat kenduri, bayar nazar ibu dapat tukar ke kedah..so, lg laa ibu beria sikit..


Bismillahirrohmanirrohim...

Ya Allah ya Salam
Ketika Engkau menebar keselamatan pada hari ini,
maka dahulukanlah untuk anakku ini… 
Jadikanlah ia dalam golongan orang yang selalu menerima rahmat kasih sayang-MU, 
Luaskan rezki dan barokah untuknya, 
Mudahkanlah hidupnya, sembuhkan segala penyakit dalam jasad dan ruhnya. 
Jauhkan ia dari segala penyakit hati 
muliakan dan tinggikan darjatnya 
Jagalah dia dalam kuasaMU 
jadikanlah ia ahli bersyukur 
Ampunilah ia sepanjang hidup di dunia dan akhiratnya 
tambahkan kesabaran dan beningkanlah hatinya , 
berikanlah petunjuk dalam ujian yang akan ditempuhnya pada masa hadapan...

Amin ya Robbal ‘alamin….




kek besday qhaleef, ibu plan nak wat sendiri...tp memandangkan ibu agak sibuk nak wat doorgift bagai laa...so abah suh tempah jee...bila nk tempah, kedai kek kat kedah nie xbanyak pilihan...ibu try tempah kat kedai Kek Sayang...harganya agak berpatutan berbanding KL...so, ibu pilih laa No 1...

kek coklat tue pulak atas permintaan beberapa orang yang suh ibu buat...bahan2 sume mmg dh ada...tinggal nak bancuh n masak jee...


selain niat wat majlis besday qhaleef n kenduri utk ibu...ibu n abah wat majlis baca Yassin skali...panggil orang masjid yang solat asar...sebab majlis pn buat lepas asar...elok pulak anak ibu dok tido kat tengah2 org dok baca yassin...semoga mendapat keberkatan itu...



dengan kepakaran n kretiviti yang ada, ibu mampu menghasilkan sesuatu dlm bajet yang sikit...tapi nampak mahal...backdrop belakang tue, ibu guna kertas paper yg sedia ada...ibu just beli belon jee...


untuk doorgift, ibu wat sendiri termasuk tagging paper ;)



antara kawan2 baik yang datang...thanksss for coming semua...termasuk zura sbb xamik pic bersama dia...lupaaaa~




alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar n baik...makanan sume cukup...lepas nie sambut besday, ibu beli kek jee yee...sengkek lerr nak wat tiap2 tahun...

kepada en suami, terima kasih untuk segalanya...lepas nie kt plan majlis kat umah mak kat KL lak yeee...
;)

Tuesday, November 20, 2012

Maafkan aku...

Semalam aku terima sepucuk kad jemputan perkahwinan salah seorang kawan baikku, Iena...majlis berlangsung pada 25/11/2012 nie...hajat dihati mmg nak sgt pegi...nak sgt tgk Wedding Of The Year itu :)... tp terlalu banyak halangan yang menghalang...

majlis persandingan berlangsung pd hari ahad, kat sini hr ahad adalah hari bekerja...cuti ak mmg tinggal sehari yg ak kene simpan utk kenduri adik sepupu suamiku pd bulan 12 nie...nak pulak 30/11/2012, ak nak wat kenduri kesyukuran sbb en suami nk byr nazar...mmg bajet tue dh lari...tp sebab dh bernazar, kena buat jugak...

Iena, maafkan aku yee...ak tau ak dh janji nak datang tp wat mase nie ak mmg betul2 xmampu nk jejak kaki ke KL lg...termenung ak tgk kad kawen ko yang cantik itu...

pada kengkawan yang lain jugak...Ecah n Jijah...ak nak sgt tgk n berada pd hr bahagia korang sume...tp ak skang dah duduk jauh...susah sgt...nk jumpe family sendiri pun xdapat...apatah lg korang sume...ak harap, korang sume paham...

ak sentiasa n akan sentiasa mendoakan kebahagiaan korang semua...ak xpenah lupa pada persahabatan kt...ak pun harap yg ak tidak akan dilupakan...maafkan aku yee...

with jijah
with Leq n Ecah
with Iena
sentiasa dalam ingatan...
:'(

Tetamu dari Kolumporrr ;)

15/11/2012 - Khamis

Ada tetamu dari KL yang akan datang ke rumahku pada hari itu...semangat n happy rasenye bl ada kengkawan atau kaum keluarga dr KL yang datang...terubat rindu dihati pada duniaku di KL...

Kak Lin n family yang akan datang...pagi tue siap sedia ak menyuruh en suami membeli barang2 untuk dimasak...tetamu dr jauh datang, xkan nak jamu air teh ngan biskut lemak jee kan...

Kak lin bajet, petang baru sampai alor star...msg kul 1 kat ipoh..so, aku pun bajet, dlm kul 6 mcm tue akan sampai ke rumahku...makanan dah siap masak...rumah dah kemas...pinggan mangkuk dh siap hidang...tinggal tetamu jee yang xmuncul2 tiba...

7.00 pm...

8.00 pm...

9.00 pm...

mane dieorang nie xsampai2 lg...msg ape pun x...tup tup kak lin call ckp dieorg nak ke sungai korok dl...perjalanan sg korok ke rumah ku dlm sejam...xpee, ak masih menanti....

10.00 pm...

kak lin pun msg ckp xsempat nak datang rini...hurmmmmmmmmmmmmmm~ xpe laa...(dalam hati, kecewanye rase)

16/11/2012 - Jumaat

9.30 am

"sue, akak dah ada kat area umah ko nie...mcm mane nk g umah ko.."

terkejut ak...dengan xmandi lg...dengan umah bersepah...dengan xwat pape lg...saborrrr je laa...terus ak bgtau en suami tentang kedatangan kak lin...en suami pun terus g mandi n bergegas ke pasar beli pape yang ade...

xlame lepas tue kak lin sampai dengan makanan penuh ditangan...die g borong sampai rase mcm nk berniaga pun yee...nasi lemak sampai 10...kuih muih lg...tue sbb rase bersalah laa tue...huuuuu~

apepun, kehadirannya sgt mengembirakan aku...sebelum balik, kt snap sekeping dua dulu...
:)



Monday, November 5, 2012

2 Tahun sudah :)


Alhamdulillah~

perkataan pertama yang mampu ku lafazkan...pejam celik, pejam celik, xsangka perkahwinanku selama nie genap 2 tahun...melalui kehidupan perkahwinan yang sgt mencabar...

bukan senang nak pertahankan rumahtangga jarak jauh nie...tp berkat kesabaran dan usaha bersama akhirnya aku melayari kehidupan disisi suami tercinta...

walaupun baru tinggal sebumbung selama 2 bulan, banyak perkara yang sgt aku syukuri...terasa kurang bebanan yg ak tanggung selama nie..bukan senang membesarkan anak seorang diri...bila tinggal bersama suami, semua susah senang dilalui bersama...alhamdulillah~

en suami sgt ringan tulang...terutama dalam hal menguruskan anak...hampir semua perkara diuruskan olehnya...sampai kadangkala ak pun lupe bl kali terakhir ak tukar pampers anak...heeeee~ tp x laa ak dok goyang kaki saje yee...

rutin harianku banyak didapur skang nie...dulu susah sgt nak masuk dapur...tp skang klu boleh, setiap hari ak nak masuk dapur...dulu bukannye ak malas...tp ak xsuke bile ak masak xde org yg sudi nk makan...tau laa masakan ak xsedap...xsetanding akak n mak ak...tp bl nye ak nak terer klu dh xde yg nak makan...

bila tinggal di kedah nie, mmg kepakaran memasakku semakin hari semakin baik...setiap hari mesti ada bende jee yg ak nak masak...adee jee resepi yg ak nak cube...janji en suami mesti makan...klu die xmakan, xmo masak dah...huhu~ en suami xkisah pun n xcerewet bab makan...

selain memasak, rutin ak yang lain pulak ialah menjahit...sejak tinggal bersama, banyak masa terluang...so, ak cube manfaatkan kepada perkara2 yang baik...nak keluar skang dh susah...xmcm dulu dok kat kl...so, mesin  jahit dh ada...en suami lak tolong ngasuh anak...ape lagi, menjahit laa kita...insyaAllah, ade rezki n masa terluang...ak akan amik class menjahit nanti...

kehidupanku skang sgt berbeza berbanding sebelum nie...yang paling penting ianya adalah lebih baik n semakin baik...walaupun masih xbiasa dengan perubahan budaya, suasana, cuaca, kemajuan n pembangunan...tapi ak akan cube ambil mane yang positif n baik utkku, suami n anak...

doa dan harapanku untuk masa hadapan, semoga ikatan hubungan yang terbina ini semakin erat, bahagia n berkekalan selamanya...bersama2 membesarkan anak sebaik mungkin n melalui kehidupan susah dan senang bersama...

Aminnnnnnn~

Tuesday, July 24, 2012

Airmata Kesyukuran.

Terketar-ketar tangan memegang fon...berdebar-debar hati nie saat menunggu ayat2 terakhir dari pegawai yang menjaga bahagian pertukaran kakitangan AG... mengalir airmata ini bila mengetahui khabar berita paling gembira yang aku nanti2kan hampir 4tahun...Ya Allah, Alhamdulillahhhh~ syukur yang teramat sgt apabila aku diberitahu tentang pertukaranku ke kedah telah diluluskan...

tiada kata2 yang dapat menggambarkan perasaan aku pada ketika aku mendapat berita yang tidak sama sekali aku jangka...bayangkan, tujuan aku call pegawai bahagian pertukaran kakitangan akauntan negara hanya untuk menyatakan niat aku untuk membuat surat rayuan berkaitan pertukaran aku, aku inginkan pendapat die..tup tup, pegawai tue ckp, "xyah laa wat rayuan dh sbb surat pertukaran awak ke Kedah dh keluar dh." yg aku nie terpinga2 lg...betul ke.?? mimpi ke aku nie.?? terketar2 suara aku bertanya..."iyaa, betull, awak dapat tukar ke AG Kedah..." Ya Allah, menangis aku kat pegawai tue...mungkin die lebih memahami perasaan org seperti aku...terima kasih Kak Shad...

surat pertukaran masih lg aku belum terima...tp disebabkan terlalu gembira n excited, aku dah canang kat unit aku...sume org dh tau yg aku dpt panggilan pertukaran...oleh kerana ada sedikit rasa dengki n sedih kawan2 menerima berita nie...sume org dok menakut2 aku...n ckp kot suriati lain kee...jabatan lain kee...senyum aku terus hilang...rase risau n takut pun yee...kot aku salah dengar kee kan...ye laa, ckp gune mulut jee...xde hitam putih...tp bile dh tengok surat yang telah difakskan, yesss.!! itu surat pertukaran yang aku tunggu2 selama nie...


dengan rase gembiranya aku usung surat tue n tunjuk kepada org2 yang dok sakat aku...hahahaha~ babai semua yee...1 Ogos aku kene laporkan diri ke tempat baru...masa terlalu suntuk...banyak bende yang aku nak kene buat...nak kemas2 brg lagi...bak kate akak aku, setengah jam pun dh boleh kemas...ko tue yg excited sgt mcm esok dh nk g kedah...hehehe~ nak wat camno...dah lame cheq menanti saat2 ini...

*mood bahagia*
;)

Monday, July 23, 2012

PotLak Ofis Sebelum Puasa

Hari Jumaat, sehari sebelum puasa..walaupun masing2 penat disebabkan Majlis Pelancaran RHP di RTM tp semangat nak wat PokLak tue tetap kuat...heeee~


 ini jee laa yg mampu aku sediakan...Sambal Tumis Ikan Tamban Pucat...huhu~ nape pucat.? sbb nak cepat punye pasal... ;)


 Ok, ini laa makanan yg kami sajikan..xbanyak sebenarnye cos ramai yg cuti...balik kampung sbb nk sambut puasa bersama keluarga..


nasi masak kat opis jee...periuk nasi sume cukup...beras beli kat bawah opis jee...




 Licinnnn.!!


 Puding Swiss Roll, memangg mantap...nak try wat nie nanti.. :)




cik fiza sedang belajar membuat air Teh 'O yee...cikgu terpacak kat depan tue...huhu~
Happy day aT Opis...

"Salam Ramadhan Al-Mubarak"

Tuesday, July 10, 2012

Yeayyyy.!! Dapat Smartphone Free.. :))

Alhamdulillah...durian runtuh dari langit...gedebuk jatuh kee riba... 
:))



 klon BB okeh..bole laa~ dh name pun free.. :)

Surat iringan yang disertakan..so, nak wat gapo ngan hp nie ehhh...banyak gak funtionnye...touch screen u...xpee2, akan dipikirkan...banyak kegunaannye nie.. ;))

Mana Hilangnya Juwita?

Setiap hari, seramai 14 orang dilaporkan hilang di serata Malaysia. Sejak lima tahun yang lalu, sebanyak 25,243 remaja hilang dan sehingga hari ini ada di antara mereka masih tidak dijumpai. Dan Juwita, adalah salah seorang di kalangan mereka. 

Kisah ini bermula dengan Anggun, kakak Juwita yang ingin membongkar kehilangan adiknya. Anggun, gadis kampung merantau ke bandar setelah mendapat tahu Juwita hilang. Juwita yang selama ini menjalani kehidupan sebagai pelajar dan juga model separuh masa di ibu kota disyaki terlibat dalam kancah pelacuran dan kegiatan dadah.



Dua minggu sebelum kejadian kehilangan Juwita diketahui, sebuah parti liar telah dianjurkan di ibu kota . Semua model-model popular dan orang bandar menghadiri parti tersebut. Pelbagai insiden berlaku di parti itu sehinggakan sekujur tubuh kelihatan dihapuskan. Adakah itu Juwita? 

Akibat tidak dapat menghubungi Juwita selama beberapa hari, Anggun tidak dapat duduk diam. Nalurinya mendapati ada sesuatu yang buruk menimpa Juwita. Berbekalkan alamat yang diberikan Juwita setahun yang lalu, Anggun mengambil keputusan untuk ke bandar bagi mencari adiknya. Dalam perjalanannya ke Kuala Lumpur , dia terlibat dalam kemalangan dan hampir dirogol oleh orang mabuk yang berkeliaran di flat usang. 

Anggun ingin melaporkan kehilangan Juwita dibalai polis, namun Detektif Yuni menasihatkannya agar tunggu terlebih dahulu. Akibat terdesak, Anggun menghubungi Haider, bekas kekasihnya untuk mendapatkan bantuan. Mereka sudah lama tidak bertemu selepas Haider mengambil keputusan untuk merantau ke kota kerana patah hati. Adakah bantuan itu berhasil? Dapatkan Anggun membongkar misteri kehilangan Juwita? Adakah Juwita benar-benar terlibat dalam kancah maksiat ibu kota ? 

Untuk mengetahui kisah selanjutnya, saksikan drama bersiri Mana Hilangnya Juwita? di Astro Ria, bermula 9 Julai, jam 10 malam untuk episod 1 dan 2, jam 9 malam untuk episod-episod seterusnya. Lakonan mantap Erra Fazira, Umie Aida, Lisa Surihani, Zahiril Adzim, Azhan Rani, Syazwan Zulkifili, Raja Ilya dan Diana Johor.


Sumber : Berita Harian

Monday, July 9, 2012

Alhamdulillah~ Penantian selama 4 tahun.

Akhirnye penantianku utk mendapatkan PC baru termakbul jua.. setelah 4 tahun berkhidmat di ofis yang sgt veteran...segalanye veteran...al maklum laa, perkhidmatan kat sini pun dgn org veteran...so segalanye kene veteran kot..hehehe~ tp tue dl...skang sumenye suda baru...
alhamdulillahhhh~ 

yeaaay2, dapat pc baru...jenama Lenovo..sgt teruja n excited u..!! ;)



segalanya baru...dari monitor, cpu, mouse, keyboard, wayar mayar...nie klu dok slow gak, xtau laa nak kate...mmg badi laa tempat duduk aku nie kan..


beza x monitor baru ngan lame...yg kecik tue dah tentu laa yg lame...yg besau tue mmg besau sungguh laa...pueh ati klu layan muvie nie...huhuhu~


okeh, silaa laa hamekk pada yg sudi...aku mmg dh xsudi lg dh...;))

so, harap2 lepas nie aku dapat mengaktifkan diri dlm dunia blogger seperti kakak aku...rating naik turun jee blog die...sgt jeles...lg jeles bl tgk kutipan nuffnang die...ok, silaa laa tunggu kehadiranku di dunia blogger semula...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...