Tuesday, July 6, 2010

My 1st recipe : Pajeri Nenas...i lioke tis~

hoho~ jangan salah paham yee ngan statement kat atas tue...post nie berkaitan 1st resepi yang sy nak share bersama kengkawan blogger...n bukan nak bgtau nie1st time sy masak yee...tolong jangan salah paham...saya boleh memasak!! urmmm, cume....kurang pandai sajee...hehehe~ ape2 jee laa...


yang sebenarnya, nie antara makanan feveret aku...urmmm, i lioke tis bery much lorrr~ makan ini saja pun bolee...agak kelakar jugak laa proses permulaan nak memasak nie...siap ada penonton n pengkritik lagi iaitu my adiks tercinta...my teacher, of cos laa ibunda tercinta...ngeee! die dah mintak address blog aku dah cos nak post die punye komen kat blog haku...huhh! sengaja nak mencalar imej haku...ada haku kisah!! ko makan xhengat dunia, xnak ngaku lagi kesedapan masakan haku yeee...huhu~


jom memasak~


Pajeri Nenas Cik Sue
-------------------------------------





Bahan-bahan
--------------------
  • Nenas - 1 biji ( dipotong separa bulat )
  • Bawang Merah - 2 biji ( dikisar )
  • Bawang Putih - 5 Ulas ( dikisar )
  • Halia - Sebesar ibu jari ( dikisar )
  • Serbuk Kari Daging - 2 peket kecil
  • Kerisik - 2 peket kecil
  • Kayu Manis - 3 batang
  • Bunga Lawang - 2 kuntum
  • Bunga Cengkih - 1 sudu kecil
  • Udang Kering - 1 sudu besar
  • Santan - 1 biji kelapa
  • Cili Kering - ikut rasa jika mahu pedas
  • Gula - 4 sudu
  • Sedikit Garam
  • Serbuk Perasa

Cara Membuat
--------------------
  1. Nenas dibersihkan dan dipotong separa bulat.
  2. Bawang merah, bawang putih, dan halia dikisar bersama dan ditumis sehingga naik bau.
  3. Serbuk kari daging, kerisik dan udang kering di gaul dengan sedikit air sehingga sebati.
  4. Kemudian masukkan bahan No. 3 tadi dan perlu sentiasa digaul.
  5. Selepas itu masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, gula, garam dan serbuk perasa.
  6. Gaul dan sebatikan bahan-bahan tadi sehingga naik bau. Kemudian masukkan santan.
  7. Akhir sekali, nenas dimasukkan dan dimasak seketika.

Bagi yang inginkan rasa pedas boleh la memasukkan sedikit cili kering yang dikisar semasa menumis bahan No. 3 tadi. Ingin diingatkan, masakan ini perlu sentiasa di jaga dan di gaul.sekian.


waahhh! kalah chef wan gitu...huk huk~ selamat mencuba...

9 comments:

  1. KEBENARAN DISEBALIK PEJERI NENAS CIK SUE!!!!

    1)MCM MANER LA X CEPAT ABIZ PAJERI TUR...KALU MENU TOK ARI 2....MAKAN NASI PUTIH+PAJERI NENAS CIK SUE JER....HA3...

    2)GAMBAR DALAM PIC TUR SEMUE BERBACKGROUNDKAN
    TIKAR KT LANTAI RUANG TAMU RUMAH MAK HAKU
    YANG BOLEH DIKIRA BAPE KALI SAPU SEBULAN..HE3...

    3)TAU TAK RESEPI 2 JUGA TELAH DI OTER OLEH KAKAK KESAYANGAN DIE TIME DIE MSUK BLEK....KUA2 BLEK SDR2 DIE RASE...SDP JUGAK AKU MASAK KAN....HAHAHA....

    4)KAT UMA TIME DIE PG BARANG KAT PASAR...DIE KOL SWUH CKP GN MAK HAKU...SANTAN XDER....MAK AKU KETE XPER......ADER SKET KT UMA....YG WAT MAK GAN AKU GELAK 2...DIE KATE KERISIK XDER...ALAHAI ANAK DARA NIE....KT PASAR RAYA 2 KAN ADER YG SEGERA....BPE LAME XMASUK DAPUR OIII..HA3...

    ReplyDelete
  2. makk aihhhhh~ asal ko xwat karangan terus jee aye...bab mengutuk haku, memang feveret ko kan...yang komen no 4 tue, owhhh~ aku penat2 g pasar beli barang korang ngumpat haku...

    alaa yee, kak sue bukannye xtau masak laa...saje jee nak test mak ngan akak tue...n ter masuk ko...

    tp xpe laa, sok ko tunggu aku dah kawen...hari2 kak sue jadi tukang masak...lebih terer dr mak ngan akak tau~

    ReplyDelete
  3. n lagi satu tertinggal...yang no 2 tue, background tikar tue harus laa kan...cos hiasan n presentation harus laa cemerlang...rase makanan belakang kira...sume boleh adjust~

    klu ko xcaye, cobe ko tanye chef wan...rahsia disebalik masakan die...hehehe~

    ReplyDelete
  4. penat hape pegi pasar..aku ingat die pegi jalan kaki...aleh2 nek kete...penat sgt la...hampeh....

    test konon...tepuk dada tanyer slera la...ha3...

    kew makan kedai jer pas kawen karang...keh..keh..keh...

    hiasan gan presentation penting...tp yg paling penting rase yer..he3...xgne kalu hiasan alahai xsanggup dimakan....tp rase ciput...kah..kah..kah..macam cite 3 abdul...ambek bau jer la...he3...

    ReplyDelete
  5. nampak gak usaha kak sue nak g pasar tue...bukannye pasar tue dekat...jauh wooo~

    aye xnampak kew...sambil masak bape kali dok tepuk dada...tue tandanya masakan kak sue sedap arr tue...

    sekali sekale leh arr nak makan kedai...berkali-berkale jawabnye kak sue ngan abg sham makan pasir laa jawabnye...

    ambik bau pun ok wat...bau jee dah boleh menaikkan selera tau...rase die apetah lagi kan...yang penting, abg sham ko x komplain...die komplain jee, terus tukar chef kat dapur tue...huhu~

    ReplyDelete
  6. haaaaaaa. nampak sedap. suka nenas yang dah buat masak. pajeri nenas pun best jugak!!! tapi malas nak masak. hehe

    ReplyDelete
  7. hahaha~ boleh geng laa kiter...
    cume sejak dah bertunang nie,
    kena buang sume tabiat2 tue...
    kang kene hambat lak...
    huhu~

    ReplyDelete
  8. hahahaha!!!! lawak tui aye.. yang part no3 tu yang kelakar.. takpe.. bagi la sesekali kaksue bangga.. :P

    tu ler sebabnye suh ko belajar masak.. takkan nak kasi sham tukar chef lak.. bahaya tuh!! hehe..

    ReplyDelete
  9. ehemmm2~
    kak, bukan xmo blaja masak yee...kang dok masak kang, si pengkritiknye 2 ramai sgt...langsung xade unsur2 membangkitkan semangat...sumenye berunsurkan menghilangkan semangat...
    hehe~

    alaa, kawen nanti kompem arr master...cikgu memasak ramai kot...adehhhh~ mati laa gue...huhu~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...