Tuesday, June 1, 2010

Eksiden : My Second Life...syukur alhamdulillah~

29 Mei 2010 - tarikh yang hampir meragut nyawaku, kawan baik n mak ayah ku...trauma sekejap aku nak drive kete jauh2 nie...tambah lagi time2 hujan...ngeriiiiii~ tapi tue laa orang kate, mungkin belum sampai ajal lagi...aku masih diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan ini...bagi aku n kawan baik aku (Nor Wahidah), ini adalah our second life...terlalu banyak kebetulan² yang menyelamatkan nyawa² ini...aku bersyukur sesangat...Alhamdulillah~

sehari sebelum kejadian, aku tido dirumah kawanku waE cos keesokkan harinye kitaorang dah plan nak beli segala barangan pertunanganku yang masih belum sempurna...memandang roadtax kete aku dah mati, aku mintak waE turun KL n bawa kete die...kete die lak abg die pinjam...so, die pulak meminjam kete kakak die...Gen 2~

1st destinasi kitaorang ialah ke Sungei Wang...si waE nie dok sibuk nak sgt mencari jaket kulit yang di idam²nye...so, pencarian pun bermula di Sg Wang...selepas pencarian berjaya, kami pun bergegas ke Bangunan Medan Mara untuk mengambil baju pertunanganku pulak...dalam perjalanan aku dikejutkan dengan kematian salah seorang saudara mara mak yang terdekat di Ipoh...akak aku memujukku supaya membawa mak aku ke Ipoh...

pada mulanya aku agak berat hati...xtau kenapa, rase mcm lain berat ati sgt...salah satu sebabnya ialah roadtax kete aku mmg dah mati...tp sebab² lain ialah mmg aku xnak pegi pun...aku bgtau wae...then, kitaorang pun plan untuk gune kete waE...si kancil...aku xkisah pun, lagi jimat...so, plan ritu pun terpaksa ditukar...mula² amik mak ayah aku dulu...pastu ke shah alam tukar kete...Gen 2 tukar kepada kancil...

dalam perjalanan hujan dah mula lebat...aku mmg selalu g shah alam lalu ikut Jalan Duta...tp nak dijadikan citer kitaorg tersalah jalan cos waE dengan confidentnye bg direction yg salah...membebel aku jap sepanjang perjalanan tue...yang aku lak leh dgr ckp die, sedangkan aku mmg selalu lalu situ...then, bile die tau die salah diam je laa member tue jap...berlegar² laa kitaorg kat area sg buloh untuk patah balik...xjumpe jalan kuar n semakin jauh...sudahnya kitaorg pun meneruskan perjalanan terus ke Ipoh melalui highway Utara - Selatan...

hujan semakin lebat...aku drive xde laa laju sgt cos aku xbape nampak sgt ujan lebat² nie...bile ujan stop, aku pun pecut...dalam perjalanan, ujan xmenentu...On Off, sat ada sat x...n berlaku laa kejadian yang xdiingin oleh sesapa pun melainkan org tue mmg nak mati laa kan...

bayangkan tengah dok drive n mengelamun dgn hujan lebat time tue...tetiba ada sebuah kete di depan dari jauh mmg xpasan...kabur sebab ujan...makin lame makin dekat kete tue menghadap arah lawan jalan...x ke panik aku dibuatnye...bile nampak sebuah kete avanza menghadap aku kat tgh² highway tue...jarak dalam 4 buah kete...aku dah cuba tekan brek n mengelak ke kiri jalan...habis stering aku pusing ke kiri untuk mengelak kete tue tp xboleh disebabkan stereng autolock...time tue aku hanya pikirkan mak ayah di sit belakang n for sure insan paling aku sayang...bakal suamiku~

kemalangan adalah berpunca apabila kereta avanza tersebut dipandu laju ketika hujan n cubaan untuk mengelak lopak air yang menyebabkan kereta itu terbabas menghentam divider jalan...kedudukan sebenar kereta, avanza tersebut pd awalnya di lane tgh...cubaan untuk mengelak lopak air n terus belok ke lane kanan...tp disebabkan hujan n kelajuan yang tidak sepatutnya, kereta diluar kawalan berpusing n terbabas...kemudian, datang pula kereta aku...cubaan untuk mengelak tetapi gagal...jawapnya bercium laa kete yang aku drive ngan si avanza tue...adesssss~ malang x berBAU....

rupa kereta avanza selepas kemalangan


rupa kereta yang aku naiki selepas kemalangan

tersentap dr eksiden tersebut aku xsedarkan diri pada awalnya...tp dikejutkan oleh kawanku yang duduk disebelah...lepas jee aku sedar, aku xpikir panjang...aku terus buka sit belt n terus keluar dr kereta untuk melihat keadaan mak ayah aku...ayah aku tersepit di bahagian ruang kaki...aku usaha untuk mengangkat tp apakan daya dgn kudrat seorang perempuan...aku terus ke kereta avanza tersebut bile aku lihat si pemandunya adalah seorang lelaki melayu...minta pertolongannya untuk mengangkat ayahku...ketika itu darah mula mengalir dr hidung dan mulut ayah...aku semakin panik...keadaan mak agak stabil...mak hanya mengadu sakit kaki n dada...x lame selepas itu datang peronda polis n membawa mak ayah aku ke hospital ditemani oleh kawanku wahidah...manakala aku terus ke balai polis untuk membuat laporan...diikuti oleh pemandu kereta avanza tersebut...

termenung aku jap memikirkan bagaimana hendak berhadapan ngan si owner kete iaitu kakak waE...tp alhamdulillah~ dieorg xmarah cos bukan salah kitaorang pun ape yang paling penting ialah kitaorg selamat...sempat lagi tue aku ngan si wae nie dok bersembang, apa yee yg akan jd klu kitaorg xsalah jalan pd awalnya n berjaya menukar kete kepada kancil...mcm en polis tue cakap, klu laa betul awak nak bawa kancil...mmg dah Innalillah laa jawabnyee...thankss wa, sebab bg direction yang salah...sorie sbb marah ko pada awalnye...aku sayang ko sangat...hehehe!~ ;)

setelah segalanya selesai...kawan n mak ayah aku dlm keadaan baik...laporan polis dah dibuat, abg yang membawa avanza tue pun mengaku bersalah kerana membawa laju n menyebabkan keretanya terbabas...xpasal² aku pun menjadi mangsanya...apepun, aku tetap bersyukur kerana masih diberi peluang untuk terus bernafas dibumi tuhan ini...syukur ALHAMDULILLAH~ kaum keluarga telah dimaklumkan dengan keadaan sebenar kemalangan dari semasa ke semasa supaya tidak panik n risau...cuma aku agak terkilan cos time tue si abe xder fon...susah untuk aku hubungi n memberitahu keadaan aku...aku sekadar sampaikan berita melalui makciknya sahaja...bile die dapat tau berita tersebut terus die call aku...tp semakin sakit aku rase cos bile die dah mule membebel, susah nak stop....huhu~ tp ada kata² nya yang aku suka sangat...

"syg jaga laa diri bebaik, syg tue dah laa tgh berdarah manis...tinggal lagi seminggu jee sebelum majlis pertunangan..."

dugaan tul aku sepanjang persiapan untuk bergelar tunangan orang...apepun lagi sekali, aku tetap bersyukur...tiada cacat cela sikitpun kat badan aku ataupun muka...tambah lagi nak bertunang nie...cume terasa sakit yang teramat sangat di bahagian belakang badan n di bahagian dada...harap xde pape yang membahayakan...mintak simpang sume tue....

moral of the story, jalan drive laju² ketika hujan...pakai laa sit belt...klu xhujan dibenarkan, kalau anda berani mati...cume nak nasihat, klu nak mati sangat...jangan laa menyusahkan orang lain yang xbersalah...xpasal² jee aku kene tumpang sekaki eksiden...

bak kata pepatah, malang memang x berBAU~

2 comments:

  1. Next time be careful. Alhamdulillah semuanya selamat. God still love u babe ~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...