Wednesday, June 30, 2010

Panduan Nama Anak Dalam Islam

aku tertarik untuk share satu link nie...cos tgh dok layan FB, ade lak member2 yang klik 'like' pada pages tersebut...n aku ternampak n terus membuka link tersebut tanpa perlu pikir 4-5 kali...cos excited gak sebenarnye dengan tajuknya tue...sabar sue~ bukan mase ko lagi...hehe~ just nak share jee...berangan pun jadik laa kan...

inilah link tersebut -->> Nama-nama Islam

ada beberapa nama yang aku rase menarik sangat...berangan2...huhu~ nak wat mcm mane...naluri keibuan tue menebal sangat...huuu~

Nurin Ardini - Cahaya & isteri yang menyayangi

Damia Hazwani - Kebijakan, keberkatan & pemberianku

Najwa Wardah - bisikan rahsia & bunga mawar

Asma Karmila - Ketinggian & manis, padat

Rayyan Zikry - Kepuasan, pintu syurga untuk orang yang berpuasa & ingatanku, kenanganku

Farzana Fathiah - Bijak, pandai & pembukaan, kemenangan

Irdina Qistina - Kehormatan kami & keadilan

Adib Iqbal - Pujangga & kejayaanAdlina Khairina - Keadilan kita & kebajikan

Izz Fathi - Kekuatan & pembukaanku, kemenanganku

Durrah Faqihah - Mutiara & pandai, pintar

Alisha Liyana - Jujur, benar, di lindungi Allah & Kelembutan

Hannah Farhana - Kasih sayang & riang gembira

Damia Hannah - Kebijakan & kasih sayang

nama2 berikut aku copy n paste dr website berkenaan...antara nama2 yang menarik bagi aku untuk dikongsikan...n aku suka sangat dengan nama hannah n karmila tue...so, jadik laa Hannah Karmila iaitu kasih sayang & manis, padat...itu utk perempuan...si lelaki lak Izz Fathi tue mcm best jee...urmmm~ berangan lagi sue...huhuhu~

Tuesday, June 29, 2010

Bertunang? Darah manis ke.??

Selalu aku dengar org dok kata kalau bertunang jangan lama2...tengah berdarah manis nie byk dugaannya....kebanyakkan orang memang bercakap mcm tue n xlari jugak ngan en tunang aku tue...selalu die ingatkan aku,

"tengah berdarah manis nie sayang xleh g mane2, dok umah jee...pagi g keje, petang balik keje terus balik umah...jgn nak melencong ke tempat lain...time cuti pun dok umah, wat laa pape yang patut...dugaan kat luar tue kt xtau...macam2 boleh jadik..." haihhh~ :(

pada awalnya, aku menafi sekeras2nye fahaman macam tue cos pada aku ianya hanya membuatkan pasangan yang bertunang itu hanya akan lebih bergaduh jerr...tp bile aku sendiri yang melaluinya...YES! aku setuju ngan pendapat tunangku...zaman bercinta, kapel putus nie dah menjadi kebiasaan pada sume pasangan...asal gaduh jee, putus...hari nie gaduh, hari nie putus, sok sambung balik...kadang xsampai bape jam jee putusnye..mcm kebiasaan aku jee tue...huhu~ tp klu time bertunang nie nak menggunakan konsep yang same, jawabnye 'Mak Jan' awal2 laa...huuu~

bagi aku, ikatan pertunangan nie disamping untuk mengekalkan adat sebenarnya ianya bagus untuk pasangan itu sendiri supaya belajar mengawal emosi diri n mengelakkan diri dari dok menyebut perkataan 'putus' tue...cos klu time bertunang nie masih nak menggunakan konsep putus-cantum nie...kompem masing2 kena penangan family...klu dah putus time bertunang, jangan mimpi laa untuk bersama semula...cos bile hubungan dah melibatkan keluarga, maruah keluarga juga perlu dijaga...klu mase bertunang pun boleh putus2, apatah lagi time berkahwin nanti...zaman bertunang, bukan lagi zaman bercinta tp ianya lebih kepada kepada pra-perkahwinan...persediaan diri, zahir dan batin, mental, pengetahuan dan sebagainya...ikatan perkahwinan bukan sekadar untuk suka2 jee...

Memang x dinafikan dugaan time bertunang nie tersangat laa besar...time2 ginilah saham diri dok melonjak2 naik...sebelum jadi tunangan orang, xde pulak yang nak dok ngorat...klu ada pun, sekadar pandang n senyum2 jee laa...tp bile dah bertunang nie, g mane2 ader jee org dok tegur, senyum2, nak berkenalan laa...macam mane laa en tunang nak senang duduk kan...hehehe~

paling penting dalam sebuah perhubungan tue ialah kepercayaan, kesabaran, kejujuran n kesetiaan...klu dah xdee salah satu nie, kompem hari2 gaduh...tp bile sume tue ada pun klu nak gaduh gak, still gaduhnye...cos dah xde mende nak wat...hari2 hubungan tue ok jee, so saje nak cari pasal untuk hal yang remeh temeh...sekali sekale gaduh2 nie best gak...gaduh2 manja gitu...pastu kena marah, nangis! hahaha~ nak kate ape, pompuan...air mata je laa senjatanya...ngeee~

sejak bergelar tunangan orang nie, aku dah banyak buangkan aktiviti zaman hingusan aku...selain disebabkan kena paksa rela oleh en tunang tp sebenarnya bagus gak untuk aku...time nie aku nak sekat segala aktiviti aku...klu time dah kawen baru slowly nak berubah, kompem xbiasa lak nanti...bosan tue kompem laa cos perubahan lifestyle laa katekan tp klu ianya ke arah yang lebih baik, why not kt xmulakan dari skang...ape pun bagi aku, ape yang tunangku mintak untuk aku wat, sebenarnya adalah untuk kebaikan kitaorg bersama...n aku willing untuk lakukannya, bukanlah disebabkan rase terpaksa...

aktiviti aku yang terbaru kini ialah belajar memasak...bukannye xpandai tp kurang pandai jee...hehe~ ;D en tunang lagi laa suke kan...skang aku dah master untuk beberapa masakan...nanti aku nak wat label untuk masakan pulak yang bertajuk "Mari Memasak~" sedap ke xsedap ke, letak tepi dulu...yang penting resepi tue kene ada skali...kot nanti dah kawen kena masak untuk si suami, pastu terlupa bahan2nye leh semak balik...hahaha~ itu laa tujuan utama lebel tue...;D

"semakin BAHAGIA"

Thursday, June 24, 2010

duLu XXL kini M jee???

"OMG!!! sue!!! aku xcaye nie ko skang....mcm mane ko boleh jadik mcm nie hah..?? dulu ko XXL, skang dah jadik M dah...ko sedut lemak ape...giler hot ko skang..?? ko dah lain sgt sue...aku dah xcam ko...siyess!!"

wahhh, giler dasyat statement kawan aku nie hahh...mengalahkan jumpe hantu jee aku nengok nye...but iam happy for that statement...hahaha~ yang sebenarnya ktorg mmg dah lame sgt xjumpe cos last jumpe pun zaman school² dulu...baru tadi aku terserempak ngan die kat depan Maju Junction...nurul, bukan name sebenar...boleh x klu aku ckp yg die xkenal aku mulanye n aku for sure laa kenal die...so, bile aku dah perkenalkan diri menjerit laa member tue...hahaha~ giler lame xjumpe...nie badan aku dah berisi sikit nie pun die bukannye tau kot...hehehe~

tergelak jap aku tetibe teringatkan insiden tadi...mcm org histeria pun yee...huhu~ buruk n gemok sgt kah aku dulu...urmmmm~ so ape lagi, bukak balik sume pic² dolu laa kan...jom tengOk n kOmen²...


kengkawan dikiri n kananku kini dah terkena badi aku dulu lak...hehe~


zaman sekolah yang mungkin xakan dilupakan...terlalu banyak pengalaman yang x beshhh... :(

iNsan itu adalah AKU.

berat aku paling tinggi ketika itu round 90kg ++ gak ler...dengan ketinggian aku 165cm...bayangkan laa rupa aku ketika itu...bak kate mak aku dulu, aku ni mcm "anak bangali"...aku gelak jee cos klu anak die bangali, for sure mak ayah die pun bangali...hehe~ dulu aku dikelilingi oleh kengkawan yang kecik² n cumei²...terasa rendah diri yang teramat sgt bl berada dalam golongan mereka...sapa laa aku bersama mereka..? layakkah aku..? mungkin org lain akan ckp kenapa laa aku boleh berperasaan mcm tue...tp itulah hakikat n kenyataannya bl kt disituasi itu...rasa rendah diri, tiada keyakinan pd diri sendiri atau nak berhadapan dgn org sume tue normal bg org mcm aku dulu...org lain boleh ckp mcm² cos die x melaluinya, n xkan tau mcm mane rasanya...

bayangkan klu cikgu pun boleh gelarkan aku GIANT, apatah lagi kengkawan yang lain...membezakan aku ngan pelajar lain cos "awak GEMUK! xboleh berdiri atas kerusi...nanti kerusi tue pecah..." apa bezanya klu aku duduk atau berdiri atas kerusi tue pun...same jee bebannya...tp tue laa, aku selalu jadi bahan ketawa org...hurmmm~ terlalu banyak kenangan yang menyakitkan hati sebenarnya...yang xmungkin dapat aku lupakan sampai bile²...pengalaman yang banyak mengajar aku untuk tidak menjadi seperti mereka² itu...

kini aku bukan lagi GIANT...aku adalah sue...Suriati Mohd Salmi...name yang diberikan oleh mak ayah aku...kehidupan aku skang lebih membahagiakan bersama insan² tersayang...diterima baik oleh tunangku ketika 1st time kitaorang berjumpa pada 23/12/2006...die menerima diri ini seadanya, walau siapa pun aku ketika itu n buruk mcm mane pun aku...aku nekad untuk kuruskan badan...hanya untuk die~ n segala yang aku lakukan, hanya untuk dia...bukan disebabkan die menyuruh atau memaksa untuk aku berdiet tp itu adalah niat aku dr dulu lagi...aku nak sum1 yg blh terima diri nie seadanya n aku akan lakukan sesuatu untuk die...special give dari aku iaitu diri aku yang sekarang~



rase2 layak x nak jadi model skang..? huhu~

alhamdulillah~ hanya itu jee yang mampu aku katakan...aku syukur segala yang ada pada aku kini...tiada lain yang aku mintak selain kebahagiaan yang berkekalan...thats all~ inilah AKU...simple jee org nyee...suke berkawan n suke wat kawan...xsuke nak gaduh² cos mcm bebudak jew...sukekan ketenangan...sukekan perhatian...n suke mcm² lagi laa...yang paling penting ialah aku suke jadik diri aku sendiri...yessss!!!

being me.


Tuesday, June 22, 2010

Insan itu ialah AKU~ [part i]

salam~ dah lame rasenya aku x memblog...huhu~ mcm ape jee bunyi nyee but i lioke...minggu yang sibuk n sangat memenatkan lagi memeningkan aku...3hari berturut membawa mak ayah aku g check-up...sorang² dengan kepayahan n kudrat seorang perempuan menolak ayah aku menggunakan wheelchair...tertonggek² aku menolak naik bile jalan membukit, cuci mata laa org dibelakang aku...aduyaiiii~ nak tergelak pun yee teringatkan balik...xpee laa, time nie laa aku nak membalas jasa mereka...walaupun pengorbanan aku mereka xnampak, sekurang²nya aku berpuas hati atas apa yang dah aku lakukan...setiap hari aku berusaha untuk menjadi anak yang baik untuk mak ayah aku...mereka bukan laa beban untuk aku tp mereka adalah tanggungjawab aku sebagai anak...

ayat² diatas hanya pembuka kata...skang baru masuk kepada cerita berkaitan tajuk aku tue...panjang tul pembuka katanye...huhu~ dah lame xmemblog laa katekan...siapa aku n apa yang aku cari dalam kehidupan ini.?? kadang² aku sendiri takut untuk memasang impian n harapan yang tinggi...cos aku takut dipuncaknya aku jatuh n xmampu untuk bangun semula...x bererti aku xpenah meletak harapan atau impian...sume orang ada impian masing²...begitu juga aku...besar sangat kah impian n harapan aku tue mcm xtercapai fikiran bak lagu elyana...tp yang sebenarnya impian n harapan aku biase jee...

impian n harapan ku xpenah berubah...dari dulu sampai laa sekarang n kekal sampai bile²...aku hanya inginkan kebahagiaan n kasih sayang yang berkekalan dari insan tersayang...insan tersayang terlalu subjektif...xsemestinya bermaksud orang yang kt cinta shj...tp kpd family n kengkawan jugak selagi ianya tergolong dlm kategori orang² yang penting untuk kt...mempunyai kehidupan yang serba sederhana...amalan dunia n akhirat dalam genggaman...harta benda rating no 2...still penting tp bukan laa keutamaan untuk aku...harta benda boleh cari...tp kebahagiaan susah sebenarnya utk kt perolehi...andai kebahagiaan itu dalam genggaman...cabaran yang mendatang kt xtau mcm mana untuk pertahankannya...so, kena laa sentiasa berusaha untuk pertahankan...alhamdulillah~ aku semakin menghampiri "kebahagiaan" itu...

apa yang aku cari dalam kehidupan ini.?? sumtimes, soalan tue slalu bermain dalam kepala aku bile aku hilang semangat n give up pada apa yang aku cuba usaha untuk dapatkan...apa yang aku cube untuk dapatkan.?? urmmm~ very personal tp xtau kenapa tetiba aku nak luahkan kat blog nie...dari kecik sampai besar aku hanya inginkan "perhatian"...perhatian dr insan² tersayang...mcm aku ckp tadi...insan tersayang tue terlalu besar maksudnya...hope, xada yang salah paham...aku terlalu mendambakan perhatian n secara xlangsung ianya adalah kebahagiaan buat aku...aku yang mencari kebahagiaan~


bagi yang belum atau yang baru mengenali diri ini...aku hanya laa insan biasa...xde ape pun keistimewaan kat diri ini...aku membesar dalam keadaan yang serba kekurangan...tp aku tetap syukur kami sekeluarga cukup makan n xhidup merempat...macam² pengalaman kerja yang aku perolehi untuk mencari sesuap nasi...ramai yang xtau kehidupan aku dahulu...yang memandang hina kami sekeluarga pun ada...tp yang misterinya dalam aku hidup serba kekurangan, aku boleh pulak membesar n menjadi seorang remaja yang 'sihat' tubuh badannya...huhu~ semangat untuk membesar...

kehidupan aku dulu sangat laa tidak besttt~ bukan laa nak merungut cos aku tau ada yg hidup lebih teruk lagi dr aku...tp tue laa namanye kehidupan...apapun aku syukur sesangat cos kehidupan aku kini lebih baik n selesa berbanding dahulu...

to be continue~

Tuesday, June 15, 2010

Tak cukup tido~


uwaaaaaa~!! dah bape hari aku asyik xcukup tido jee nie...hari2 aku tido kul 2-3 pagi...bangun seperti biasa laa kan...tuntutan kerja harus dijaga...errmmm~ yang sebenarnya bukan aku x cukup tido sebab dok wat keje atau pape persiapan pun...boleh x klu aku cakap, aku xcukup tido sebab BERGAYUT ngan en. tunang tercinta...hahaha~ nak wat mcm mane...hati tengah berbunga dengan KEBAHAGIAAN...dah laa susah nak dapatkan...so, kena laa dijaga n dihayati bersama insan tersayang...huhu~

lagipun penat n kurang tido time eksiden dulu n ayah masuk spital x abis lagi...ditambah pulak sibuk dengan majlis pertunangan aku...mmg gile rushing time tue...aku ingat lagi, time tue kul 12 tgh malam hari jumaat bersamaan dengan 04/06/2010...aku kat hospital, dtg tgk ayah sekejap cos petang tue xsempat nk g tgk dok sibuk g cari n tempah kuih, amik sirih junjung dll ditemani oleh kawanku wae...akak aku call suh dtg 'punch card' tgk ayah jap...ayah aku dok tanya aku mane...lepas maghrib aku dtg spent mase untuk ayah...temankan ayah sambil tangan dok menjahit tudung utk tunang sok...huk huk~ dugaan tul...esoknya adalah majlis pertunangan aku...segala persiapan banyak lagi xwat...terutama ruang tempat sarung cincin pun xde lagi...n macam2 lagi laa...dalam kul 12 lbh (tgh malam yee) aku balik bile abg aku amik alih jaga ayah...aku balik dah xpikir ape dah..dalam pale aku hanya nak siapkan pape yg xsettle lagi...hari tue aku tido kul 6pagi...n dalam kul 7 dah bangun...giler laa~

apepun, segalanya telah berjalan dengan baik n sempurna...alhamdulillah~ tido tue boleh qada' kemudian...yang penting perlu diutamakan terlebih dahulu...tp sampai skang tido aku x qada'2 lagi nie...hurmmm~ adakah die menunggu untuk qada bulan 11 nanti...huhu~ time tue lg xcukup tidokan...hahaha~ psssstt <---- hanya untuk umur 18tahun n ke atas sahaja yee...ngeeee~ ;D

Tuesday, June 8, 2010

My Engagement Day (05.06.2010)

Alhamdulillah, lega rasanya hati nie setelah segalanya selesai...walaupun ditimpa pelbagai dugaan dan ujian dariNYA, aku selamat menjadi tunangan kepada insan tersayang...aku just harap, majlis perkahwinan ku nanti berjalan dengan baik n teratur...

aku sangat suka ngan pakaian pertunangan aku nie...bukan nak puji diri sendiri...tp alhamdulillah, segala yang aku rancang untuk majlis pertunanganku berjalan seperti yang aku harapkan...daripada pakaian, hantaran, backdrop majlis sume adalah idea aku sendiri...aku suke sangat²~

untuk make-up pulak...hehehe~ nak gelak pun yee...bayangkan laa, last² minit mencari mak andam...dah laa tgh kelam kabut ngan masalah ayah aku...ditambah kelam kabut ngan persiapan...tuhan saja laa yang tau...asalnya aku nak guna mak andam untuk nikah n kawen nanti tp kat Shah Alam jauh nye...last² minit cr area KL, sape laa yg nak time tue...sudahnya, agaknya tuhan tue nk membantu aku...aku bertembung ngan seorg kawan yg dah lame aku cari untuk guna perkhidmatannya...alhamdulillah, die free time tue n memberi harga yang sgt BEST untuk aku...hahaha~ thanks abe @ milo...akan aku promote diri ko nanti...n hasilnya sgt laa aku teruja...walaupun pada asalnya aku sgt xsuka cos rase mcm over sgt...ye laa, org xpnh make-up kan...mcm tue laa jadinye...tp bg aku, bile tunang aku x komen pape..aku tau aku nampak menarik hr tue walaupun die xpuji...cos i know him much~ klu cantik, die xkan sebut...tp klu xcantik, sampai hari nie kot die akan sebut...huhuhu~

time nie aku tgk balik pic² yang dieorg snap...so nice...i lioke berry² much...hehehe~

ini laa si jejaka yang berjaya memiliki hati ini...huhu~

tak tau kenapa, dalam banyak² pic aku ngan dier...aku paling suke pic nie...siyes, walaupun gambar blur kee tp aku rase view tue cantik sangat...luv tis moment much~ ♥♥♥

hahaha~ yang nie pun lawak gak rasenye cos bile aku ngan tunangku disuruh berpandangan sesama kitaorg untuk bergambar...huhu~ kompem² laa aku xnak...malu kot cos kat depan tue penuh ngan sedara-mara...maluuuuu²~ tp sweet pic nie ♥

bakal mak mertua menyarung cincin pertunangan...gementar wooo!!

bakal mak mertua jugakkk menyarung cincin merisik...

hantaran ke dua² belah pihak...

my best fren...forever~ to nazira n wae, thanks cos jadi kawan yang baik untuk aku...sayang korang sangat²~ n untuk kawanku si waE...thanks gak utk ko...sorry, pic ko xdee cos ko mmg xde time tue...dimaafkan dengan alasan yang kuat tp ko dtg sehari awal untuk menolong aku membuat persiapan...thanks sesangat n thanks cos sponsor kek aku...nanti untuk wedding nak lg tau...hehehehe~

thanks gak untuk kengkawan yang wish...doakan semoga ikatan ini kekal ke jinjang pelamin n seterusnya hingga ke anak cucu...n thanks to my new fren, aimi syazwani...urmmm~ xde laa baru sangat pun...tp semakin rapat laa...thanks for ur support n wish...

cantik x..? pic nie aku edit cos nak print n letak dalam album laa konon nye...tdi g survey nak wat story book...juling biji mata aku jap bl tau harga die...hehe~ sue, tunang jee kot...wat biase suda~

suka pic nie...tp geram lak ngan tunang aku, klu die bgtau nk datang...aku dah carikan baju yang sesuai ngan tema majlis dah...tp ok gak laa...klu die pakai warna lain, mmg aku xnak bergambar ngan die langsung...huhu~

hehe~ kawan aku si aimi tue, suka tul ngan pic nie...katenye, tersenyum dok tengok cara en tunang memandang aku...hahaha~ aku pun suka jugakkkkk~ ♥♥♥

Dugaan : Pendarahan Otak dikepala ayah..

01 Jun 2010
pelbagai musibah n dugaan berlaku ke atas diri n keluarga aku menjelang hari pertunanganku...seminggu sebelum majlis, kami terlibat dengan kemalangan yang hampir meragut nyawa...3hari kemudian iaitu 4hari sebelum majlis pertunanganku berlangsung, ayah ku mengadu sakit kepala yang teramat sgt malam tue...n aku membawanya ke hospital...selepas membuat pemeriksaan n x-ray, doktor mendapati terdapat pendarahan otak di kepala ayah...Ya Allah, tuhan jee yang tahu perasaan aku ketika mendapati berita itu...di tambah lagi tinggal lagi bebarapa hari jee majlis pertunangan aku...Dugaan apakah ini..??

aku dah xpikir langsung pasal majlis aku...yang aku tau, aku hanya nak ayah ku kembali sihat seperti sedia kala...doktor hanya memberi dua pilihan sahaja kepada kami adik beradik samada hendak membuat pembedahan ataupun tidak...if pilihannya ialah tidak, ayah akan berisiko untuk lumpuh ataupun koma...if kami memilih untuk membuat pembedahan, masih terdapat risiko yang kt xtau...apepun kami adik beradik diberi masa selama 6jam dari untuk membuat keputusan samada ayah perlu dibedah ataupun tidak...

setelah berbincang n berpakat adik beradik, sumenye bersetuju untuk meneruskan pembedahan...ayah masih sedar ketika itu...abang aku yang paling tua menerangkan segalanya n memujuk ayah...ayah akur n menurut pilihan kami...aku hanya mampu berdoa, semoga pembedahan ayah berjaya...



sehari sebelum ayah dimasukkan ke bilik bedah, aku sempat mengambil gambar n memandangnya ketika tidur...aku tau aku bukan anak yang baik n yang sentiasa mendengar cakap....aku tau aku banyak sakitkan hati ayah n kecewakan ayah...walaupun ayahku tidak seperti ayah orang lain, tp yang pasti ketika itu, aku xsanggup untuk menghadapi kehilangannya dalam hidupku...

sue sayangkan ayah

alhamdulillah~ ayah selamat dibedah dua hari selepas itu...n keadaan ayah stabil...itu yang penting, baru lega hati aku untuk meneruskan majlis pertunanganku yang hampir 90% siap...ketika aku sampai pagi tue, ayah dah sedar n masih mengingati kami semua...itu yang paling penting...cume ayah masih tidak mampu untuk menjamah makanan lagi...

keluar dari bilik bedah, ayah ditempatkan diunit rawatan rapi...keadaan ayah perlu selalu dipantau oleh pihak hospital...dari sehari ke sehari, keadaan ayah semakin baik...n ayah kembali semakin sihat...

alhamdulillah~ syukur tidak terhingga...

Tuesday, June 1, 2010

Eksiden : My Second Life...syukur alhamdulillah~

29 Mei 2010 - tarikh yang hampir meragut nyawaku, kawan baik n mak ayah ku...trauma sekejap aku nak drive kete jauh2 nie...tambah lagi time2 hujan...ngeriiiiii~ tapi tue laa orang kate, mungkin belum sampai ajal lagi...aku masih diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan ini...bagi aku n kawan baik aku (Nor Wahidah), ini adalah our second life...terlalu banyak kebetulan² yang menyelamatkan nyawa² ini...aku bersyukur sesangat...Alhamdulillah~

sehari sebelum kejadian, aku tido dirumah kawanku waE cos keesokkan harinye kitaorang dah plan nak beli segala barangan pertunanganku yang masih belum sempurna...memandang roadtax kete aku dah mati, aku mintak waE turun KL n bawa kete die...kete die lak abg die pinjam...so, die pulak meminjam kete kakak die...Gen 2~

1st destinasi kitaorang ialah ke Sungei Wang...si waE nie dok sibuk nak sgt mencari jaket kulit yang di idam²nye...so, pencarian pun bermula di Sg Wang...selepas pencarian berjaya, kami pun bergegas ke Bangunan Medan Mara untuk mengambil baju pertunanganku pulak...dalam perjalanan aku dikejutkan dengan kematian salah seorang saudara mara mak yang terdekat di Ipoh...akak aku memujukku supaya membawa mak aku ke Ipoh...

pada mulanya aku agak berat hati...xtau kenapa, rase mcm lain berat ati sgt...salah satu sebabnya ialah roadtax kete aku mmg dah mati...tp sebab² lain ialah mmg aku xnak pegi pun...aku bgtau wae...then, kitaorang pun plan untuk gune kete waE...si kancil...aku xkisah pun, lagi jimat...so, plan ritu pun terpaksa ditukar...mula² amik mak ayah aku dulu...pastu ke shah alam tukar kete...Gen 2 tukar kepada kancil...

dalam perjalanan hujan dah mula lebat...aku mmg selalu g shah alam lalu ikut Jalan Duta...tp nak dijadikan citer kitaorg tersalah jalan cos waE dengan confidentnye bg direction yg salah...membebel aku jap sepanjang perjalanan tue...yang aku lak leh dgr ckp die, sedangkan aku mmg selalu lalu situ...then, bile die tau die salah diam je laa member tue jap...berlegar² laa kitaorg kat area sg buloh untuk patah balik...xjumpe jalan kuar n semakin jauh...sudahnya kitaorg pun meneruskan perjalanan terus ke Ipoh melalui highway Utara - Selatan...

hujan semakin lebat...aku drive xde laa laju sgt cos aku xbape nampak sgt ujan lebat² nie...bile ujan stop, aku pun pecut...dalam perjalanan, ujan xmenentu...On Off, sat ada sat x...n berlaku laa kejadian yang xdiingin oleh sesapa pun melainkan org tue mmg nak mati laa kan...

bayangkan tengah dok drive n mengelamun dgn hujan lebat time tue...tetiba ada sebuah kete di depan dari jauh mmg xpasan...kabur sebab ujan...makin lame makin dekat kete tue menghadap arah lawan jalan...x ke panik aku dibuatnye...bile nampak sebuah kete avanza menghadap aku kat tgh² highway tue...jarak dalam 4 buah kete...aku dah cuba tekan brek n mengelak ke kiri jalan...habis stering aku pusing ke kiri untuk mengelak kete tue tp xboleh disebabkan stereng autolock...time tue aku hanya pikirkan mak ayah di sit belakang n for sure insan paling aku sayang...bakal suamiku~

kemalangan adalah berpunca apabila kereta avanza tersebut dipandu laju ketika hujan n cubaan untuk mengelak lopak air yang menyebabkan kereta itu terbabas menghentam divider jalan...kedudukan sebenar kereta, avanza tersebut pd awalnya di lane tgh...cubaan untuk mengelak lopak air n terus belok ke lane kanan...tp disebabkan hujan n kelajuan yang tidak sepatutnya, kereta diluar kawalan berpusing n terbabas...kemudian, datang pula kereta aku...cubaan untuk mengelak tetapi gagal...jawapnya bercium laa kete yang aku drive ngan si avanza tue...adesssss~ malang x berBAU....

rupa kereta avanza selepas kemalangan


rupa kereta yang aku naiki selepas kemalangan

tersentap dr eksiden tersebut aku xsedarkan diri pada awalnya...tp dikejutkan oleh kawanku yang duduk disebelah...lepas jee aku sedar, aku xpikir panjang...aku terus buka sit belt n terus keluar dr kereta untuk melihat keadaan mak ayah aku...ayah aku tersepit di bahagian ruang kaki...aku usaha untuk mengangkat tp apakan daya dgn kudrat seorang perempuan...aku terus ke kereta avanza tersebut bile aku lihat si pemandunya adalah seorang lelaki melayu...minta pertolongannya untuk mengangkat ayahku...ketika itu darah mula mengalir dr hidung dan mulut ayah...aku semakin panik...keadaan mak agak stabil...mak hanya mengadu sakit kaki n dada...x lame selepas itu datang peronda polis n membawa mak ayah aku ke hospital ditemani oleh kawanku wahidah...manakala aku terus ke balai polis untuk membuat laporan...diikuti oleh pemandu kereta avanza tersebut...

termenung aku jap memikirkan bagaimana hendak berhadapan ngan si owner kete iaitu kakak waE...tp alhamdulillah~ dieorg xmarah cos bukan salah kitaorang pun ape yang paling penting ialah kitaorg selamat...sempat lagi tue aku ngan si wae nie dok bersembang, apa yee yg akan jd klu kitaorg xsalah jalan pd awalnya n berjaya menukar kete kepada kancil...mcm en polis tue cakap, klu laa betul awak nak bawa kancil...mmg dah Innalillah laa jawabnyee...thankss wa, sebab bg direction yang salah...sorie sbb marah ko pada awalnye...aku sayang ko sangat...hehehe!~ ;)

setelah segalanya selesai...kawan n mak ayah aku dlm keadaan baik...laporan polis dah dibuat, abg yang membawa avanza tue pun mengaku bersalah kerana membawa laju n menyebabkan keretanya terbabas...xpasal² aku pun menjadi mangsanya...apepun, aku tetap bersyukur kerana masih diberi peluang untuk terus bernafas dibumi tuhan ini...syukur ALHAMDULILLAH~ kaum keluarga telah dimaklumkan dengan keadaan sebenar kemalangan dari semasa ke semasa supaya tidak panik n risau...cuma aku agak terkilan cos time tue si abe xder fon...susah untuk aku hubungi n memberitahu keadaan aku...aku sekadar sampaikan berita melalui makciknya sahaja...bile die dapat tau berita tersebut terus die call aku...tp semakin sakit aku rase cos bile die dah mule membebel, susah nak stop....huhu~ tp ada kata² nya yang aku suka sangat...

"syg jaga laa diri bebaik, syg tue dah laa tgh berdarah manis...tinggal lagi seminggu jee sebelum majlis pertunangan..."

dugaan tul aku sepanjang persiapan untuk bergelar tunangan orang...apepun lagi sekali, aku tetap bersyukur...tiada cacat cela sikitpun kat badan aku ataupun muka...tambah lagi nak bertunang nie...cume terasa sakit yang teramat sangat di bahagian belakang badan n di bahagian dada...harap xde pape yang membahayakan...mintak simpang sume tue....

moral of the story, jalan drive laju² ketika hujan...pakai laa sit belt...klu xhujan dibenarkan, kalau anda berani mati...cume nak nasihat, klu nak mati sangat...jangan laa menyusahkan orang lain yang xbersalah...xpasal² jee aku kene tumpang sekaki eksiden...

bak kata pepatah, malang memang x berBAU~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...