Friday, May 21, 2010

Hadis : Trend Sanggul Tinggi Adalah Trend Akhir Zaman...erkkkk~

aLamak! aku rase ramai yang xtau pasal info nie...cos aku pun baru jee tau...xsangka lak ada hadis yang menyatakan tentang trend sanggul tinggi tue...aku rase skang trend tue dah meluas n dah jadi ikutan kepada bakal2 pengantin yang bertudung...

nasib baik laa aku xdee ati langsung nak wat gaya ala2 arabian ngan sanggul tinggi gitu...cos aku xbape minat...info nie aku sekadar nak berkongsi kepada bakal2 pengantin yang mungkin ramai lagi yang xtahu tentang hadis nie...supaya akan datang orang x mengata tentang kita...mulut orang kan...yang buruk jee dieorang akan nampak...sesama laa kita saling mengingati...

yg haram tu lah selalu menjadi ikutan ramai...tp sebenarnye org yg pakai macam tue pun mungkin x tahu tentang hadis ni...nahuzubillah...m
intak2 kita semua dijauhi perkara2 cam ni...bagi yang bertudung, untuk menaikkan seri pengantin ada bermacam2 cara lagi...xsemestinya dengan perhiasan sanggul tinggi jee...

------------------------------------------------------

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Aku suka nak cakap kat sini bile aku tengok kebanyakkan artis yang bertudung wat gaya arabian yang bersanggul tinggi...siyes, aku puji dalam hati cos memang sangat cantik...tapi sumtimes, manusia bila nak cantik selalu lupa pada hukum hakam walaupun dah belajar...n aku pun x terkecuali...bila nak buat benda jahat, laju jee...same2 laa kita beringat...apepun, bile kita niat memakai tudung, perlukah hukum untuk menghalalkan caranya pula...cukup laa sekadar istilah "wajib menutup aurat"...cos zaman skang nie ramai orang dah menyalah pakai tudung hanya kerana ingin wujudkan trend atau treadmark masing2 dan menjadi ikutan ramai...itu adalah tanda2 dunia diakhir zaman...nauzubillah~

2 comments:

  1. act benda ni dah lama dah diperkatakan, tetapi munculbalik sejak trend ni mula menular balik...tgk jelah kat tv...tudung sanggul bukan main tinggi....kelakar adalah....

    ReplyDelete
  2. tue laa pasal...akak pun baru tau gak nie...kebetulan kwn akak ada wat style mcm tue time wedding die...over laa pulak akak tgk...skang trend tue dh jd ikutan utk pakaian pengantin lak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...